Zanger Morrissey haalt uit naar Britse politici en Queen na aanslag in Manchester

Morrissey tijdens een concert in 2015.
EPA Morrissey tijdens een concert in 2015.
De uit Manchester afkomstige zanger Morrissey heeft in een vlammend commentaar op Facebook uitgehaald naar de Britse politici in de nasleep van de terreuraanval in de Manchester Arena. "Theresa May zegt dat zo'n aanval ons niet zal breken, maar haar eigen leven brengt ze in een kogelvrije bubbel door en ze hoeft vandaag geen jonge mensen te gaan identificeren in de mortuaria van Manchester", klinkt het.

"Dat het ons niet zal breken, betekent vooral dat de tragedie haar niet zal breken of haar immigratiebeleid. De jonge mensen van Manchester zijn al gebroken - maar toch bedankt, Theresa", klinkt het scherp. "Politici vertellen ons dat ze niet bang zijn", gaat hij verder. "Maar ze zijn nooit de slachtoffers. Hoe gemakkelijk is het om niet bang te zijn als je beschermd wordt. Gewone mensen hebben zulke bescherming niet", klinkt het verder.

Ook de Londense burgemeester Sadiq Kahn moet het ontgelden, omdat hij wel zijn sympathie voor Manchester uitspreekt, maar Islamitische Staat niet veroordeelt. Ook begrijpt de zanger de lof voor de "sterke woorden" van de Britse koningin Elizabeth niet. "Maar ze laat het tuinfeest in Buckingham Palace vandaag wel doorgaan en daar mag in de 'vrije pers' van dit land niets van gezegd worden. In het moderne Verenigd Koninkrijk is iedereen bang om publiekelijk te zeggen wat hij privé vindt", sluit hij af.

Kritiek

Online heeft Morrissey al veel kritiek gekregen op zijn post. Zo wijzen de Britten erop dat vorig jaar nog de politica Jo Cox, die campagne voerde tegen de brexit, op straat werd vermoord en dat politici door zich publiekelijk uit te spreken, dus wel degelijk gevaar lopen en helemaal niet zo 'beschermd' zijn als Morrissey doet voorkomen.

Het feit dat er door politici als May en Kahn niet direct na de aanslag gewezen werd naar Islamitische Staat, komt doordat op dat moment nog niet bevestigd was of de terreurorganisatie achter de aanslag zat. Bovendien willen zij de miljoenen moslims die niets met IS of terrorisme te maken hebben en die activiteiten en groeperingen streng veroordelen, ook niet voor het hoofd stoten door ongefundeerde claims te maken en zo alleen maar haat en angst te zaaien.

Tot slot wordt op Twitter nog fijntjes opgemerkt dat Morrissey afstamt van Ierse migranten in Manchester, een gemeenschap die in verband wordt gebracht met de bombardementen van de terreurorganisatie IRA in Manchester in 1992 en 1996.

Morrissey Official

Celebrating my birthday in Manchester as news of the Manchester Arena bomb broke. The anger is monumental. For what reason will this ever stop? Theresa May says such attacks "will not break us",...