Woordvoerder Pussy Riot op intensive care na mogelijke vergiftiging

Verzilov rende tijdens de finale van het WK voetbal, tussen Frankrijk en Kroatië, op het veld, gekleed in een politie-uniform.
REUTERS Verzilov rende tijdens de finale van het WK voetbal, tussen Frankrijk en Kroatië, op het veld, gekleed in een politie-uniform.
Activist en artiest Pjotr Verzilov is halsoverkop naar een ziekenhuis in Moskou gebracht. De officieuze woordvoerder van de feministisch-anarchistische punkband Pussy Riot ligt op de intensive care  met verschijnselen die volgens familie en vrienden op vergiftiging duiden. Volgens de behandelende artsen gaat het om een overdosis van een spierverslappend middel. 

De Russisch-Canadese Pjotr Verzilov vestigde wereldwijd aandacht op zich door bij de finale van het WK voetbal het veld op te rennen om te protesteren tegen het beleid van president Vladimir Poetin. Verzilov is getrouwd met Nadja Tolokonnikova, een van de boegbeelden van Pussy Riot. 

Groepslid Veronica Nikoelsjina, die ook op het veld rende tijdens de voetbalfinale en bevriend is met Versilov, vertelt op nieuwssite Meduza dat de man zich gisteren slecht begon te voelen, enkele uren na een proces waar zij terechtstond wegens ongehoorzaamheid tegenover een politieagent. Binnen een paar uur verloor Verzilov plots zijn gezichts- en spraakvermogen. Hij kon ook niet meer lopen. 

Interventie van buitenaf?

Volgens Nikoelsjina is hij mogelijk vergiftigd. "Ik sluit niet uit dat er een interventie was van buitenaf", aldus het groepslid tegenover radiozender Echo Moskvy. Ze wil wachten op de resultaten van de medische onderzoeken, maar volgens haar heeft Verzilov geen medische voorgeschiedenis van dergelijk type. "De dokters zeggen dat hij er erg aan toe is", klinkt het nog.

Overdosis medicatie

De behandelende artsen lieten later op de dag weten dat Verzilov waarschijnlijk geveld werd door een overdosis van een sterk medicijn. Wellicht heeft hij te veel anticholinergica binnengekregen, middelen die spierverslappend werken.

Zijn familie zegt tegenover Meduza er "1.000 procent'' zeker van te zijn hij niet vrijwillig die medicatie heeft geslikt. Verzilov verkeert niet meer in levensgevaar maar zijn toestand is zorgelijk. Hij kan nog niet praten, maar reageert door zijn ogen te bewegen.

Pussy Riot

Verzilov trad op als woordvoerder voor Pussy Riot toen de groep in februari 2012 in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kathedraal van Moskou een "punkgebed" tegen Poetin ten berde bracht. De bandleden werden veroordeeld wegens "hooliganisme" en "aanzetten tot religieuze haat". Voor het verstoren van het voetbalfeest werden Verzilov en Nikoelsjina samen met twee andere demonstranten veroordeeld tot 15 dagen gevangenisstraf.

De Russisch-Canadese activist (rechts, naast twee leden van Pussy Riot) is getrouwd met Nadja Tolokonnikova (die op de foto naast hem opgepakt wordt.)
EPA De Russisch-Canadese activist (rechts, naast twee leden van Pussy Riot) is getrouwd met Nadja Tolokonnikova (die op de foto naast hem opgepakt wordt.)2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Marc Baeyens

    Vergiftiging in Rusland. De daders zullen wel twee gewone burgers zijn.

  • Willy Gorissen

    Met die achtergrond lijkt vergifiging zeer aannemelijk.