Winnend Eurosonglied 'Toy' onder vuur wegens plagiaat: overeenkomsten met 'Seven Nation Army'

REUTERS
Het winnende nummer van het voorbije Eurovisiesongfestival 'Toy', van de Israëlische zangeres Netta, ligt onder vuur wegens plagiaat. Universal Music Group beschuldigt de componisten van het nummer ervan dat ze de mosterd gehaald hebben bij 'Seven Nation Army' van The White Stripes. Dat hebben Israëlische media bekendgemaakt.

De twee componisten kregen twee weken geleden een brief van de platenmaatschappij in de bus. Eén van hen vliegt woensdag nog naar Los Angeles om een oplossing te proberen vinden. Het zou gaan om gelijkenissen in het ritme tussen 'Toy' en 'Seven Nation Army', niet in de melodie of bij de tekst.

In principe mag Israël volgend jaar als winnaar het Eurovisiesongfestival organiseren, maar mocht blijken dat minstens delen van 'Toy' geplagieerd zijn, zou die organisatie op de helling komen te staan, aldus Israëlische media. Het winnende lied moet immers een origineel nummer zijn, anders kan volgens de krant Haaretz Netta Barzilai nog gediskwalificeerd worden. De krant had in maart, twee maanden voor de overwinning van Israël, al geschreven dat 'Toy', een feministische song met een knipoog naar de #MeToo-beweging, op 'Seven Nation Army' gelijkt.

De Europese Radio-Unie (EBU) heeft als organisator van het Eurovisiesongfestival nog niet gereageerd.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dick van Aggelen

  In de popmuziek zijn zoveel songs, riffs en intro's gejat. Luister maar eens maar op YouTube naar Led Zeppelin's 'Stairway to Heaven' en direct daarna naar de groep Spirit met 'Taurus'. Idem voor 'Whole lotta love' met 'You need loving' van The Small Faces. Maar die pikte het weer van Willie Dixon.

 • Nancy Benthein

  Eurosong is tegenwoordig carnaval geworden, wat een draak van een nummer, blijkbaar hoe extravaganter, hoe beter, ik kijk al lang niet meer en de winnaars zijn eerder gedoemd om te mislukken

 • Peter De Baets

  Welke zichzelf respecterende muzikant wil nu iets met een Songfestivalnummer te maken hebben? Al was het plagiaat, ik zou doen alsof ik het nooit gehoord heb. Bijna alles van dat songfestivalcircus is trouwens gejat.

 • Alex Terieure

  Om 1'22'' hoor je zeer duidelijk wat er bedoeld wordt.

 • Vic Smeets

  Bryan de ceuster als je de overweldigende gelijkenissen niet hoort ben je toondoof. Daar kan je uiteraard zelf niks aan doen...