Vorig jaar nog straatmuzikant, nu wereldwijd op nummer 1: de 19-jarige achter wereldhit ‘Dance Monkey’

RV
'Dance for me, dance for me, dance for me, oh oh oh.' De meest catchy oorwurm van het najaar komt van de Australische Tones & I met haar nummer 'Dance Monkey'. Een klein jaar geleden stond het 19-jarige popfenomeen nog op straat te spelen, afgelopen weekend stond ze voor de vijfde week op nummer 1 in onze Ultratop. Net zoals in 17 andere landen.

In Australië, België, Nederland, Zuid-Afrika, Noorwegen, Zweden en twaalf andere landen staat Tones & I - de artiestennaam van Toni Watson - bovenaan in de hitlijsten. Bij ons zelfs voor de vijfde week op rij. Op Spotify werd haar nummer 'Dance Monkey' al meer dan 350 miljoen keer gestreamd en er komen er dagelijks nog bijna zes miljoen bij. De oorwurm is daarmee het meest gestreamde nummer ter wereld en het ziet er niet meteen naar uit dat dat gaat veranderen. "Het lied staat op één bij de downloads, de streams én de airplay op de radio", zegt Sam Jaspers van Ultratop. "Het feit dat een nummer bij al die criteria bovenaan staat, is vrij uitzonderlijk. Het was bijvoorbeeld nooit het geval voor 'Old Town Road' van Lil Nas X, de zomerhit die elf weken op één stond. Ik verwacht dus dat ze nog even bovenaan zal blijven."

Zingen over én als aapje

Waarom is 'Dance Monkey' zo populair? Het begint uiteraard met het aanstekelijke deuntje in combinatie met een simpele tekst. Die zingt Toni Watson met haar hoge kreetjes en hese stem, die een beetje doet denken aan die van Selah Sue of Ellie Goulding. Daarnaast is er ook de gimmick: ze zingt niet alleen over, maar ook als een dansend aapje. Tot slot is er nog de persoonlijkheid van de 19-jarige blondine uit Melbourne. "Ik ga niets veranderen aan mijn stijl of uiterlijk", vertelde ze in een interview. Mensen vinden me leuk zoals ik ben, en dat wil ik zo houden. Het laatste dat ik wil, is 'nep' overkomen."

De vergelijking met de 17-jarige Billie Eilish, die andere populaire muzikale tiener, is snel gemaakt. Met het verschil dat Eilish opgroeide in een rijke Californische familie, terwijl Watson een jaar geleden nog optrad op straat. De blondine nam twee weken vrij van haar bureaujob in Melbourne - "Ik was te onzeker om ontslag te nemen" - en reed met een busje naar de oostkust van Australië. Daar installeerde ze haar keyboard op de dijk van het toeristische kustplaatsje Byron Bay en begon ze aan haar set van zelfgeschreven nummers en covers. Alles wat ze niet verwachtte, gebeurde. Al van bij het begin troepte een menigte rondom haar samen en op de eerste avond kreeg ze een kaartje toegestopt van Jackson Walkden-Brown, de man die later haar manager zou worden. "Ik herinner me die avond nog heel goed", vertelde Walkden-Brown daarover. "Ik moest dringend ergens zijn, maar geraakte maar niet weg. Toen ik haar cover van 'Hey Ya!' van OutKast hoorde, viel mijn mond open van verbazing."

Uitverkocht

Watsons wereldhit 'Dance Monkey' gaat ook over haar periode als straatmuzikante. "Het geduld bij de mensen is verdwenen", vertelt ze daarover. "Mensen zijn gewend geraakt aan swipen en scrollen. Als ze iets niet leuk vinden, is het meteen tijd voor iets anders. Je krijgt geen ruimte meer als straatartiest."

Het nummer is het tweede dat Watson uitbracht sinds ze in februari van dit jaar een platendeal tekende. Haar eerste single 'Johnny Run Away', over de outing van haar beste vriend, werd een bescheiden hit in Australië, maar vanaf haar tweede was het dus wereldwijd prijs. "Ik had nooit verwacht dat zo veel mensen naar mijn muziek zouden luisteren", vertelt ze over haar succes. "Maar daar ben ik natuurlijk in de wolken mee."

Diegenen die Tones & I live willen zien, hebben pech. In november treedt ze op in Nederland en Duitsland, maar al haar shows tot en met januari zijn uitverkocht.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bianca H-Starlicious

    Schitterend & aanstekelijk nummertje. Het succes is haar gegund, want niet iedereen heeft het geluk om in een welgesteld gezin, en sommige mensen of in dit geval artiesten moeten vaak jarenlang ploeteren vooraleer ze doorbreken, en zelfs nooit een hit te pakken hebben.. Tof dat het deze 19-jarige al bijna meteen is gelukt. ;-)

  • Rik Muylaert

    Over smaken en kleuren valt niet te discussieren. Deze artieste heeft me met haar schreeuwerig nummer nooit weten bekoren. Ik verander direct van zender als dit liedje gedraaid wordt.

  • Van Praet Frank

    Domme plaat .⚡️