Van Deadmau5 tot Avicii: waarom dj's steeds vaker gas willen terugnemen

De Nederlander Robbert van de Corput (30), beter bekend als Hardwell,  gaat het rustiger aan doen.
EPA De Nederlander Robbert van de Corput (30), beter bekend als Hardwell, gaat het rustiger aan doen.
Dj Hardwell neemt voorlopig afscheid van het stormachtige bestaan van een top-dj. De Nederlander kondigde vrijdag aan voor onbepaalde tijd een stap terug te doen en geen enkele verplichting meer aan te gaan.

De beslissing van Hardwell komt in een periode waarin het voor dj's steeds normaler wordt om even gas terug te geven. De laatste jaren kwamen er meer collega's van Hardwell naar buiten met verhalen dat ze de druk die gepaard gaat met hun werk niet meer aan kunnen. Dj's worden vaak geleefd. Ze reizen de hele wereld over, draaien tot diep in de nacht hun plaatjes en moeten weer naar de volgende locatie. Ondertussen moeten ze allerlei andere verplichtingen doen zoals het geven van interviews en maken ze ook nog nieuwe muziek.

Internationaal grote dj's als Carl Cox en Deadmau5 lieten al eens weten dat het hun af en toe teveel werd, en ook dichter bij huis zoals Headhunterz en Laidback Luke. Het bekendste voorbeeld is misschien wel de in april overleden Avicii, die niet met de druk en de roem kon omgaan. Hij stopte in 2016 met optreden vanwege zijn gezondheid. Mede door het overlijden van Avicii ontstond er eerder dit jaar weer discussie over het drukke bestaan van dj's.

De dertigjarige Hardwell is ruim tien jaar actief in het wereldje. Hij behoort inmiddels al jaren tot de internationale top. Twee keer, in 2013 en 2014, werd Hardwell uitgeroepen tot beste dj van de wereld. Hij blaast voorlopig stoom af, maar stoppen met muziek zal hij nog lang niet doen.

De gemaskerde Canadese dj Deadmau5.
EPA De gemaskerde Canadese dj Deadmau5.
Carl Cox, (56) intussen.
twitter Carl Cox, (56) intussen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.