Trompettist Roy Hargrove overleden in New York

Roy Hargrove
ANP Kippa Roy Hargrove
In New York is de jazztrompettist Roy Hargrove overleden. De 49-jarige Amerikaan stierf zaterdag in een ziekenhuis na hartfalen. Hij werd behandeld aan zijn nieren, melden media in de Verenigde Staten.

Hargrove wordt gezien als een van de belangrijkste jazzmusici van zijn generatie. Hij werkte samen met artiesten als D’Angelo, Erykah Badu en John Mayer. Daarnaast had hij zijn eigen band: The RH Factor.

Hargrove won twee Grammy’s waaronder eentje voor zijn album Directions in Music. Op die liveplaat is hij te horen met iconen van de jazz als Herbie Hancock en Michael Brecker.

Eerbetoon

Op social media wordt met ontzetting gereageerd op het plotselinge overlijden. Het Britse magazine Jazzwise sprak van “hartverscheurend nieuws”. “Een van de moderne groten is overleden”, gaat Jazzwise verder. De beroemde Blue Note Jazz Club in New York, waar Hargrove vaak optrad, eerde de trompettist met de woorden: “Een jonge meester en vriend is te vroeg overleden. Bedankt voor jouw muziek. Je zal gemist worden.”

Ook muzikanten met wie Hargrove samen heeft gespeeld herdachten hem. “Ik had ontzag voor al die prachtige, zwevende, warme en moeiteloze solo’s”, schreef Flea, de bassist van de band Red Hot Chili Peppers.

Questlove, de Amerikaanse dj, multi-instrumentalist en muziekjournalist, schrijft op Instagram dat hij Hargrove hoort als hij aan trompettisten denkt. Hij roemt ook het vakmanschap van Hargrove. “We hoefden hem geen instructies te geven”, herinnert hij zich. “We speelden de song en hij wist wat hij moest doen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.