Tongkanker vastgesteld bij Iron Maiden-zanger Bruce Dickinson

EPA
Bij zanger Bruce Dickinson van de Britse heavymetalband Iron Maiden is kanker vastgesteld. Dankzij therapie zou de man, die ook piloot is, tegen eind mei volledig genezen moeten zijn. Dat heeft de band meegedeeld.

Geboren in 1958, trok Dickinson net voor Kerstmis naar zijn huisarts voor een routine check-up. Dit leidde tot tests en onderzoek met als uitkomst dat de zanger een kleine kwaadaardige tumor op zijn tong had.

Gisteren liep een chemo- en bestralingstherapie af. Gezien de tumor in een vroeg stadium is ontdekt, is de prognose "extreem goed", klinkt het.

De artsen verwachten dat de muzikant tegen eind mei helemaal genezen mag worden verklaard. Dickinson zal daarna echter nog maanden nodig hebben vooraleer hij weer helemaal zal kunnen functioneren zoals hij dat wenst.

Iron Maiden roept op "geduld, begrip en respect" te hebben voor de privacy van Dickinson en zijn gezin. De band belooft een update tegen eind mei en beklemtoont dat de zanger het "gezien de omstandigheden zeer goed stelt".

Dickinson stapte in het begin van de jaren tachtig van de band Samson over naar Iron Maiden. In 1993 verliet hij Maiden om het solo te proberen, maar zes jaar later keerde hij terug.

Hij heeft ook beroemdheid verworven als piloot, onder andere van een Boeing 757 waarmee Maiden zelf op tournee trok.