Tiener uit Beernem brengt emotioneel eerbetoon aan overleden crossmakker

In een emotioneel filmpje brengt Milan Lamyns (16) uit Beernem een laatste eerbetoon aan zijn overleden crossmakker Damon Beauprez (23). Damon werd afgelopen weekend begraven na een lange strijd tegen leukemie en leerde Milan alles over motorcross. "Ik keek echt naar hem op. Tot op het laatste was ik overtuigd: 'Damon gaat niet dood'. Zijn overlijden is zo'n zware klap", zegt Milan.

Tien jaar lang deelden Milan Lamyns (16) uit Beernem en Damon Beauprez (23) uit Maria-Aalter lief en leed als het om motorcross ging. Damon, de man met een ultieme droom: professioneel motorcrosser worden. Milan, de jongeling die opkeek naar wie hij zelf zijn 'grote broer' noemt. "We leerden elkaar tien jaar geleden kennen via onze families. Meteen was er een klik. Hoewel ik nog maar 6 jaar was, nam Damon me op sleeptouw in het reilen en zeilen van de motorcrosswereld", vertelt Milan. De twee bouwden een speciale vriendschap op en trokken vaak met elkaar op om aan motors te sleutelen. Tot zijn 11 jaar probeerde Milan ook zélf te crossen in competitie, maar dat plan liet hij varen wegens te gevaarlijk. "In tegenstelling tot Damon had ik toch wel wat schrik. Maar dat maakt mijn passie voor motorcross er niet minder op. Alleen doe ik het niet meer in competitie", aldus Milan. Afgelopen zaterdag nam hij, samen met honderden andere motorcrossers en kennissen, in de kerk van Maria-Aalter afscheid van zijn vriend en 'grote broer' die hem jarenlang alles leerde. Damon verloor op 28 december een lange strijd tegen leukemie.

Milan Lamyns (16) is, net als zijn 'grote broer' Damon, gepassioneerd door alles wat met motors te maken heeft.
Benny Proot Milan Lamyns (16) is, net als zijn 'grote broer' Damon, gepassioneerd door alles wat met motors te maken heeft.

Respect

"Toen ik het nieuws over zijn overlijden vernam, stortte mijn wereld in. 'Damon gaat niet dood. Damon is sterk', dacht ik steeds. Het was een zware klap. Om mijn verdriet een plaats te geven, besloot ik een laatste eerbetoon aan hem te maken", gaat Milan verder. De tiener nam zijn camera bij de hand en ging de dagen voor de begrafenis langs het kanaal herinneringen ophalen aan zijn vriend. Minutenlang praat hij over hun vriendschap en hoe ze samen alles beleefden. "Het was iets wat ik absoluut wilde doen. Zelf was hij ook vaak bezig met filmpjes maken en te posten op YouTube. Urenlang was ik bezig met monteren, maar het was de moeite meer dan waard", zegt Milan. De tiener kreeg in amper twee dagen tijd al heel wat reacties. "Zelfs mijn leraren op school lieten hun respect al blijken. Al is het mij vooral om Damon te doen. Het is mijn manier om te tonen dat ik hem nooit zal vergeten", vertelt Milan. "Alles leerde ik van hem. Hij was mijn grote voorbeeld en steun."

Rug gebroken

In het filmpje is ook een reeks foto's te zien van Damon op zijn motor in de ruwe natuur, zijn geliefkoosde terrein. "Hij was zó gepassioneerd en getalenteerd. Zo nam hij vaak deel aan Red Bull-races, waarin hij hoge ogen gooide", gaat Milan verder. "Je kan je niet voorstellen wat Damon over had voor zijn sport. Zo goed als alles heeft hij gebroken door valpartijen. Lange tijd liep hij zelfs rond in een harnas nadat zijn rug gebroken was. Toch keerde Damon sterker dan ooit terug. Dat hij nu de strijd verloor tegen die ziekte, is oneerlijk. In de toekomst blijf ik filmpjes maken over alles wat met motorcross te maken heeft. Voor hem. We hadden nog veel plannen na zijn genezing. Jammer genoeg is het nooit zo ver kunnen komen", zucht Milan.