Stan Van Samang neemt clip op met 40.000 camera's in het Sportpaleis

"Het is nu 'mijnen toer', het mag iets kosten", had Stan Van Samang op voorhand gezegd over zijn Sportpaleis in 't Groot-concertreeks van afgelopen weekend. Hoogtepuntje was echter een doe-het-zelf-momentje; toen hij iedere avond aan alle aanwezige fans vroeg om zijn duet met Sarah Bettens te filmen, voor zijn volgende videoclip.

Little Moon Rises, het duet dat hij met K's Choice-zangeres Sarah Bettens opnam voor zijn nieuwe cd, zat al vrij vroeg in de set. En speciaal voor de drie Sportpaleisconcerten was Sarah overgevlogen vanuit de States. Daar moest dus wel iets mee gebeuren. Vandaar dat Stan de hele zaal, die toch sowieso al het hele concert met z'n smartphone bezig was, vroeg om het nummer zeker te filmen. De beelden mochten ze doorsturen naar zijn facebookpagina om er zo een montage van te maken voor een clip. Het publiek ging er gretig op in.  

Ook op andere momenten at het publiek uit Stan's hand. Het moet gezegd: hij is een geboren frontman. En hij werkte heel het concert lang ontzettend hard om iedereen in de zaal mee te krijgen. Vrijdag, bij de aftrap van de concertreeks, zat het Sportpaleis evenwel niet aan zijn maximumcapaciteit. De bovenste ring was leeg gelaten en een groot deel van het middenplein was zittend en niet alle stoeltjes waren bezet. Vandaar wellicht dat Stan liever had dat de pers - journalisten en fotografen - een dag later kwam. Zowel zaterdag als zondag zat het Sportpaleis wel tot de nok vol. Visueel was de show af. Bij de start kwam Stan van op een zwevend podium uit de nok neergedaald. Terwijl deelde een veelkoppig doedelzakorkest het podium met de band. Maar er was ook ruimte voor strijkers, en een vierkoppig achtergrondkoor dat regelmatig mee op de voorgrond mocht. En Stan, die rende de hele zaal door om zoveel mogelijk handen te schudden.

Florian Van Eenoo / photonews

Liefde voor Muziek

In de set behoorlijk wat nummers van de nieuwe cd, met als meest breekbaar moment Governor of Life, de eerste bis - geschreven voor zijn overleden vriend Jo.  

Dat Stan die Sportpaleizen nu kan doen, heeft hij in grote mate te danken aan het VTM-programma Liefde voor Muziek. En ook nu zat het publiek duidelijk te wachten op Stan's versie van Goeiemorgend Goeiendag van Slongs Dievanongs. Laatste bis was natuurlijk de monsterhit, Een Ster. Zou nog iemand weten dat dat eigenlijk eerst van Christoff was?  

Tv-programma's en Stan: het is altijd al een goed huwelijk geweest. Ook Scars, die eerste grote hit van Stan na Steracteur, Sterartiest - het programma op Eén dat tien jaar terug zijn doorbraak als zanger betekende - zorgt nog steeds voor een hoogtepunt tijdens zijn concerten.

Florian Van Eenoo / photonews

#stanisvaniedereen

Je zag Stan Van Samang zelf zichtbaar genieten. Wel tien keer riep hij dat hij zijn publiek zo 'schoon' vond. En dat hij er dertig jaar lang van had gedroomd, om zelf eens in het Sportpaleis te mogen staan. Het publiek - zeer divers, met zelfs een fiks aantal ouders met nog vrij jonge kinderen voor wie het duidelijk een eerste keer Sportpaleis was - zou hem doodgeknuffeld hebben als ze konden. Alle fans leken na afloop goedgeluimd naar huis te gaan. Vrijdag, op de tram naar huis, zongen een moeder en haar zoon in koor Junebug - het tweede nummer uit de set die meer dan twee uur duurde.  Twee dronken heren waagden zich op straat aan Een Ster.  

De hashtag #stanisvaniedereen, die geprojecteerd werd op het gigantische scherm dat tijdens het concert over de hele breedte van het podium liep, zei eigenlijk alles. Van Samang is bereikbaar, zelfs in het Sportpaleis. En net daarom ziet Vlaanderen hem zo graag. Al hadden sommigen toch een bedenking: waarom dat voorprogramma? Waarom startte het concert van Stan pas om 21.30 uur? Het was na half twaalf eer het concert afgelopen was. Op de tickets stond  20.30 uur maar toen was het pas tijd voor het voorprogramma: Udo. Voor de ouders met kinderen, voor alle mensen die met de trein gekomen waren was dat wat sneu. Een aantal onder hen moesten voortijdig de show verlaten om nog op tijd naar huis te geraken.

De setlist

A Simple Life
Junebug
Candy
All in my head
Watcha gonna do
One for the road
Fix You (Coldplay cover)
Poison
Second hand life
The Load
Little Moon Rises (duet met Sarah Bettens)
Not an addict (Sarah Bettens solo)
Hang on
Sirens
This Time
Rush
King in my head
Ghosts
Explode
Is it over you
Summerbreeze
Goeiemorgend Goeiendag
Scars
 
Bis
Governor of life
I didn't know
Een ster