Staande ovatie! Thomas Vanderveken blaast publiek omver met zijn pianoconcerto

BELGAONTHESPOT
Na een jaar oefenen was vanavond voor Thomas Vanderveken (36) hét moment suprême aangebroken: hij speelde 'het pianoconcerto a' van Edvard Grieg samen met Brussels Philharmonic in Muziekcentrum De Bijloke in Gent. Het concert was volledig uitverkocht.

Thomas Vanderveken maakt voor Canvas een reeks over klassieke muziek. Speciaal voor die reeks probeerde hij op een jaar tijd het erg moeilijke pianoconcerto van Edvard Grieg onder de knie te krijgen. Sinds 8 november was zijn vooruitgang te volgen in het Canvas-programma 'Thomas speelt het hard'. 

Vanderveken speelde het laatste concert van de avond. Eerder traden onder andere ook Jef Neve en Eliane Rodrigues, de pianiste die Thomas hielp om zijn stuk onder de knie te krijgen, op. 

Hij kondigde eerst zijn voorgangster, de twaalfjarige soliste Hanne Dauwe aan, die het 'vioolconcerto in e opus 64' van Mendelssohn. "En daarna komt er nog een solist, maar dat is eigenlijk geen solist, dat is een jongetje van zeven dat graag piano wilde spelen," zo deelde Vanderveken met de glimlach mee.

Canvas

Als hij al zenuwachtig was, dan wist de pianist dat goed te verbergen, want hij leek zich prima in zijn sas te voelen achter de piano, gesteund door het filharmonische orkest. Al moest hij na het eerste deel wel even zijn jasje uitgooien en "efkes bijkomen" zei hij. Dat hij eerder deze week nog ziek in bed lag, was echter nergens aan te zien. 

Canvas

Het concert werd live uitgezonden op Canvas.be en op de Canvas-Facebookpagina. Dat zijn prestatie in de smaak viel, was duidelijk. Op Facebook regende het terecht complimentjes voor zijn muzikale voorstelling. "Adembenemend", "at een prestatie", "kippenvel", "meer van dat op VRT", "ontroerend" en "wat een doorzettingsvermogen heeft die Thomas" klonk het onder andere. 

Het concert werd op een lang en luid applaus onthaald en zijn elf maanden oude zoontje Otto, was de eerste die zijn zichtbaar opgeluchte papa mocht feliciteren. "Dankuwel, dat is volkomen onterecht, maar het doet wel deugd," reageerde Vanderveken op het applaus.

Canvas

Samen met Hanne Dauwe en zijn lerares Eliane Rodrigues bracht hij vervolgens nog een klein bisnummertje. Het Brussels Philharmonic sloot de avond af met Jitse Vanhaegenberg, de marimbaspeler die de publieksprijs van 'Speel het hard' won.

Canvas
Een blije, opgeluchte Thomas Vanderveken na afloop.
Canvas Een blije, opgeluchte Thomas Vanderveken na afloop.19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guido Verbist

  Proficiat,maar denk dat het ganse programma iets of wat "gespeeld" is. Hij is zo goed dat dit had kunnen plaatsvinden zonder die zogezegde voorbreiding.

 • rik lagrou

  gezien en goed gedaan kijk luister zelden maar ben tevreden van de avond !dank

 • mario van haesendonck

  Ja dat heeft hij fantastisch gedaan !! De max !

 • Freddy De Wulf

  Gewoonweg subliem. Hij mag echt fier zijn op zijn prestatie. Als je ziet van waar hij komt na 1 jaar. En Dany, leer eerst eens Nederlands en geef dan commentaar (kon hem ...). Teveel naar Boskamp geluisterd ?

 • Bruno Vanbeneden Bruno

  Danny artiesten zijn zo gekleed nog slordiger dan Thomas, het resultaat was er . Dikke proficiat!!!!