Rolling Stones trappen Europese tour af in Oslo

Mick Jagger op Glastonbury 2013.
EPA Mick Jagger op Glastonbury 2013.
The Rolling Stones beginnen vandaag in Oslo aan het Europese deel van hun tournee '14 On Fire'. Het uitverkochte concert in de Telenor Arena in de Noorse hoofdstad is de eerste in een reeks van veertien Europese concerten die de Stones in mei, juni en juli geven. Daarbij doen ze ook Pinkpop en TW Classic aan. Het is zeven jaar geleden dat de Stones voor het laatst op het Europese vasteland optraden.

Ruim twee maanden na de zelfmoord van modeontwerpster L'Wren Scott, de vriendin van frontman Mick Jagger, pakken de Stones de draad weer op. Na haar dood in maart annuleerden ze de zeven resterende concerten in Australië en Nieuw-Zeeland. Eind oktober keren ze daar terug.

Net als in Australië en Nieuw-Zeeland kunnen Noorse fans via de website van de rockband invloed uitoefenen op de setlist. Ze mogen kiezen uit de titels 'Get Off Of My Cloud', 'When The Whip Comes Down', 'Doo Doo Doo Doo Doo (Heartbreaker)', 'Live With Me', 'Just My Imagination (Running Away With Me)' en 'Let's Spend The Night Together'.

Festivals
Na Oslo reizen Jagger, Richards, Watts en Wood naar Lissabon, waar ze donderdag optreden op het Rock in Rio Festival. Zondag treedt de band op in Zürich in het Letzigrund Stadion. Op woensdag 4 juni komt de band naar Tel Aviv voor een concert in het HaYarkon Park. Zaterdag 7 juni komen de Stones naar Pinkpop in Landgraaf. Daarna volgen nog Berlijn, Parijs, Wenen, Düsseldorf, Rome, Madrid, Werchter en Stockholm. De Europese tournee eindigt op donderdag 3 juli op het Deense Roskilde Festival. "De tournee is een goede mix van festivals, stadions en arena's", zei Jagger eerder.

De legendarische rockband begon in februari aan de tournee '14 On Fire' met een concert in Abu Dhabi. The Stones beloven hun fans in Europa klassiekers als 'Gimme Shelter', 'Paint It Black', 'Jumping Jack Flash', 'Tumbling Dice', 'It's Only Rock 'N' Roll', plus nog een aantal onverwachte nummers.