Queen-gitarist Brian May maakt voor het eerst in twintig jaar een nummer en het wordt meteen de sterren in gestuurd

Brian May
EPA Brian May
Queen-gitarist Brian May (71) heeft voor het eerst in 20 jaar weer een solonummer gemaakt. Dat deed hij voor een Amerikaanse sonde die dinsdag, op nieuwjaarsdag, langs een asteroïde vliegt. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA presenteert het lied dinsdag officieel. Dat gebeurt vlak na de jaarwisseling in Washington (lokale tijd) en vlak voordat de sonde New Horizons de rots Ultima Thule bezoekt.

Het lied komt onder meer op iTunes en Spotify te staan. Daarnaast wordt het de ruimte in gestuurd richting de New Horizons op 6,6 miljard kilometer van de aarde. Via sociale media zijn al fragmenten naar buiten gebracht. In het lied is onder meer de computerstem van natuurkundige Stephen Hawking te horen.

‘’Ik ben diep betrokken bij muziek, mijn hele leven lang, maar ook bij sterrenkunde en natuurkunde’', zei May in een interview met Newsweek. Een lied maken voor de ruimtesonde is een combinatie van die twee. Hoe de muziek tot stand kwam, kon hij niet precies uitleggen. ‘’Het instinct, de passie, het onbewuste deel van mijn hersenen namen het over. Zodra ik woorden hoorde, kon ik de melodie in mijn hoofd horen. Het viel op zijn plaats.’'

Brian May was niet alleen gitarist van Queen, maar maakte ook solonummers. Zijn bekendste lied is ‘Too much love will kill you’ uit 1992. Daarnaast is May sterrenkundige. Hij stopte daarmee toen Queen doorbrak, maar na de dood van zanger Freddie Mercury keerde hij terug naar de wetenschap. Van 2008 tot 2013 was May de baas van een universiteit in Liverpool. In 2015 zat hij bij de vluchtleiding toen de New Horizons langs Pluto vloog.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ivo Torfs

  Is dat de broer van James May (Topgear)?

 • Ivan Willems

  Voor Brian May heb ik veel respect. Als één van de beste gitaristen van zijn tijd en als wetenschapper. Nog niet zo lang geleden heeft hij zijn doctorstitel behaalt. En heel zeker waar, heel bescheiden. Een top kerel.

 • Dirk Huylebroeck

  Een geniaal man, op vlak van muziek en wetenschap. Maar bovenal een bescheiden man.

 • Isabelle Duchene

  Super