Nieuw lied Jelle Cleymans en Jonas Van Geel in opspraak: “Dit moedigt stalkgedrag aan”

Kristof Ghyselinck
Duo Jelle Cleymans (34) en Jonas Van Geel (35) brachten onlangs hun nieuwe album ‘Cleymans & Van Geel’ uit, waarmee ze zelfs op nummer 1 in de Ultratop terecht kwamen. Een succes dus, maar nu komen de twee in opspraak, want één van de songs van de plaat zou volgens enkele Twitteraars nogal verontrustende songteksten bevatten.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het liedje ‘Tijgers’ maakt de tongen los. Enkele luisteraars trokken naar sociale media om zich openlijk de vraag te stellen of het liedje niet te vrouwonvriendelijk is. Zo vindt komiek Xander De Rycke dat de tekst ‘stalkerig’ is. “Het is intussen al weer een jaar geleden sinds de release van ‘Mee Naar Boven’ van Niels Destadsbader. Een fijne herinnering vrouwen niet zo te behandelen. Gelukkig is er dit jaar ‘Ik sta u te stalken’ van Cleymans en Van Geel.” 

“Hapklaar onweerstaanbaar ongenaakbaar
Hoe je daar wat staat te dansen voor de ruiten
Ik hier buiten wil besluiten
Maar dan zie ik plots hoe jij je langzaam uitkleedt

En in bed treedt
Het wordt hier bloedheet
Ook al sta ik hier te kijken in de regen
Wat verlegen lang gezwegen

Maar ik heb verdomme nooit van je gekregen
Waar je mijn verlangens ooit mee hebt onthuld
Je maakte mij beloftes
En beloftes maken schuld”

Een opmerking die Jelle niet zomaar voorbij wou laten gaan. “Ik wist niet dat comedyzielen zo teergevoelig waren”, schrijft hij. “Wat ik goed vind aan de tekst is dat je die zeer flexibel kan interpreteren. Net zoals ‘Every breath you take’. Niet dat ik mezelf met Sting wil vergelijken.” Verwijzend naar het platgedraaide nummer van The Police, dat eigenlijk helemaal om stalking draait. 

Toch lijken er heel wat mensen het eens te zijn met De Rycke. “Dutroux vond ook altijd dat je hem flexibel kon interpreteren. Maar natuurlijk ligt de schuld niet bij de verkrachterige muzikant, maar bij de “fijngevoelige” comedyzielen”, reageert een Twitteraar op de reactie van Jelle. “Is er niemand die bij de release zo eens dacht... hm, we doen dit beter niet?” of “Of het is een eerbetoon aan Bart De Pauw?”, vroegen anderen zich dan weer af.

Cleymans vindt dat het lied geen stalkgedrag aanmoedigt. “Bij mijn weten wordt er niks aangemoedigd. Maar wel beschreven. Je zou je de vraag kunnen stellen iedere film die over drugs, oorlog, geweld, mishandeling, etc... handelt, per definitie al die dingen aanmoedigt. Ik mag hopen van niet.” 
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Julie François

  Ik vind jullie liedjes geweldig! Ik blijf een grote fan van Cleymans en Van Geel!!!

 • Hilda Mortier

  Jelle heeft het hart op de juiste plaats. Trek je de commentaren niet aan, jullie hebben een prachtig mooi album afgeleverd. Dank u!

 • Guy Diels

  Waarom deze kritiek..? Er zijn meerdere liederen geschreven met zwaardere teksten en daar heeft nooit iemand over geklaagd. Waarom nu..? Omdat je binnen zit en meer begint na te denken..?? Ga dan terug in de tijd en luister elk lied aandacht; er zal altijd iets zijn om over te klagen. Ik vindt het een mooie tekst met veel variatie in woorden. Knap gedaan!!

 • Nicolas Van Hoecke

  Dan mag je veel liedjes, boeken en films verwijderen. Op deze site heb je zelf elke week een artikel over overspel.

 • Albert VanLaeken

  Comedyzielen is het juiste woordgebruik van Jelle Cleymans..afgeleid zou je kunnen interpreteren "comedyzielig" . Deze term is volledig voor rekening van "De Rycke" of hoe die mens zich ook moge noemen...