Zinger, St. Grandson en I Will, I Swear winnen De Nieuwe Lichting

Dit zijn de winnaars: I Will, I Swear, Zinger en St. Grandson.
VRT/Studio Brussel Dit zijn de winnaars: I Will, I Swear, Zinger en St. Grandson.
I Will, I Swear, Zinger en St. Grandson zijn de winnaars van De Nieuwe Lichting, de zoektocht naar nieuw talent van eigen bodem op Studio Brussel. De drie gelukkigen mogen maandag hun kunnen meteen bewijzen als voorprogramma van Balthazar op het podium van de Ancienne Belgique.

Met De Nieuwe Lichting ging Studio Brussel voor het derde jaar op rij op zoek naar bands die de "muziek van morgen" mee zullen bepalen.

In september 2014 schreven 700 bands zich in, waarvan er 60 werden geselecteerd. Uiteindelijk koos een jury bestaande uit Flip Kowlier, Mario Goossens en Isolde Lasoen, de acht finalisten: Felix Pallas, Ides Moon, I Will, I Swear, Jacle Bow, Milo Meskens, St. Grandson, Zinger en Zwartwerk.

De acht finalisten werden vorige week al bekendgemaakt, waarna de luisteraars van Studio Brussel uiteindelijk kozen voor I Will, I Swear, Zinger en St. Grandson. Kirsten Lemaire mocht de winnaars bekendmaken.

De drie winnende bands mogen komende zomer ook op Pukkelpop spelen. Daarmee zijn de eerste namen voor het festival bekend.

I Will, I Swear

I Will, I Swear is het project rond zangeres Fien Deman en muzikant Jonathan Van Landeghem. Ze beloven "delicate melodieën gedrenkt in somberheid met vocals die iedereen doen zwijgen". Hun debuut-EP 'Strings of Gold' komt er later dit jaar aan via Unday Records, dat onder meer ook Trixie Whitley en Hydrogen Sea in huis heeft.

Hun muziek werd al gebruikt in de nieuwe reeks van Eén-serie 'De Ridder' en tijdens de voorstelling van de herfst/wintercollectie 2013-2014 van modeontwerper Elie Saab.

I Will, I Swear.
VRT / Jokko I Will, I Swear.

St. Grandson

St. Grandson is het project van de Gentse singer-songwriter Benjamin Decloedt. Hij brengt dromerige indiepop, zijn eerste single 'Midnight Swim' is net uit.

St. Grandson.
VRT / Jokko St. Grandson.

Zinger

De naam van de band Zinger betekent shock of revelation in het slang van New York. De Gentenaars omschrijven zichzelf als een "spacepopband". Hoewel ze al op de podia van onder meer de AB Club, Vooruit Club, Trix, Cactus, Petrol en Nijdrop stonden, spelen ze net zo graag op begraafplaatsen. Hun debuutplaat wordt dit voorjaar verwacht.

Zinger.
VRT / Jokko Zinger.