Yes-bassist Chris Squire overleden

Chris Squire
ANP Chris Squire
Chris Squire, bassist van de Engelse symfonische rockgroep Yes, is vandaag in zijn woonplaats Phoenix, Arizona, overleden aan een zeldzame vorm van acute leukemie. Het nieuws werd naar buiten gebracht in een Twitterboodschap van Yes-toetsenist Geoffrey Downes. Squire was het enige Yes-lid dat de groep sinds de oprichting in 1968 nooit heeft verlaten. Hij werd 67 jaar.

Chris Squire richtte in 1968 samen met zanger Jon Anderson de groep op die in de jaren zeventig een sleutelrol zou spelen in de ontwikkeling van de symfonische rock. De eerste twee albums deden nog weinig. De doorbraak kwam met The Yes Album in 1971 en de daarvan afkomstige hit Yours Is No Disgrace. Er waren al enkele bezettingswijzigingen geweest, maar de topjaren beleefde de groep vanaf 1972, met - naast Squire en Anderson - toetsenist Rick Wakeman, drummer Alan White en gitarist Steve Howe. Deze 'legendarische' samenstelling hield stand tot eind jaren zeventig en leverde symfoklassiekers op als Fragile, Close To The Edge en Tales From Topographic Oceans.

Daarna veranderde zowel de samenstelling als de muziekstijl van de band, maar Squire bleef Yes trouw en was van de partij toen de groep in 1983 haar grootste commerciële succes had met het album 90125 en de hit Owner Of A Lonely Heart. Dat resultaat heeft de groep sindsdien nooit meer geëvenaard en muzikanten kwamen en gingen; alleen de bassist bleef onveranderd.

Ook als componist was Squire voor Yes actief en hij schreef mee aan bekende songs van de groep zoals Yours Is No Disgrace en I've Seen All Good People, die beide al jaren in de Radio 2 Top 2000 staan. Afgelopen voorjaar bleek de bassist te lijden aan een zeldzame vorm van leukemie, kort nadat Yes een uitgebreide zomertour door de Verenigde Staten had geboekt. In een persbericht meldde de groep dat de bassist tijdelijk vervangen zou worden door voormalig Yes-gitarist Billy Sherwood. Squire betuigde zijn spijt dat het de eerste Yes-concerten in 48 jaar zouden zijn die hij moest missen, maar hij had alle vertrouwen in Sherwood. Hij mag de verrichtingen van zijn vervanger niet meer meemaken.