Weduwe Frank Zappa overleden

Frank en Gail Zappa begin jaren zeventig.
Kos Frank en Gail Zappa begin jaren zeventig.
Gail Zappa, de vrouw van de experimentele rockmuzikant en componist Frank Zappa, is gisteren op 70-jarige leeftijd overleden. Gail, echte naam Adelaide Gail Sloatman, trouwde in 1967 met Zappa. Ze was toen 22. De twee kregen vier kinderen: Moon Unit, Dweezil, Ahmet en Diva. Frank Zappa overleed in 1993 op zijn 52ste aan prostaatkanker.

Gail bestierde na de dood van haar man zijn muzikale erfenis. Ze ijverde voor het correct gebruik van de intellectuele eigendom en copyright-wetgeving voor alle artiesten en beschermde de artistieke nalatenschap van haar man.

Volgens een mededeling van de Zappa Family Trust overleed Gail gisteren, omringd door haar kinderen. "Gail werd gedreven door liefde, in alle aspecten van haar leven. Ze hield haar authenticiteit intact, was onbuigzaam en was simpelweg een taaie tante in de muziekbusiness en in de politieke wereld", zo meldt de familie. "Ze voerde moeilijke onderhandelingen met bedrijven maar behield haar gevoel voor humor, dat onlosmakelijk deel uitmaakte van haar schitterende persoonlijkheid".

Gail ontmoette Frank Zappa na de tournee voor zijn debuutalbum 'Freak Out!' uit 1966. Naar zijn zeggen werd hij "binnen enkele minuten" verliefd op haar. Ze trok bij hem in, een jaar later trouwden ze. Ze was de tweede vrouw van Zappa.