Vinyl dood? Jack White bewijst met 60.000 verkochte platen het tegendeel

Jack White.
AP Jack White.
Met zijn zogenaamde 'Ultra LP' van zijn laatste album 'Lazaretto' wilde Jack White bewijzen dat vinyl niet dood is. En hij is alvast ruim in zijn opzet geslaagd, aangezien er nog geen twee maanden na de release al 60.000 exemplaren van verkocht zijn. Een record dat al sinds 1994 niet meer gehaald werd.

De verkoopscijfers zijn de hoogste voor een lp sinds 'Vitalogy' van Pearl Jam in 1994, zo bericht Billboard. De 60.000 verkochte exemplaren vormen trouwens nog maar een vierde van de totale verkoop van het album, waarvan er over alle platformen heen 238.000 exemplaren over de toonbank gingen.

Het gigantische succes van de plaat komt er overigens ongetwijfeld dankzij enkele speciale en unieke features. Want de langspeler is geen gewone lp, wel een 'Ultra LP'. Zo bevat de plaat twee verborgen tracks onder het label in het midden, die op 45 en 78 toeren draaien, wat er een zogenaamde three-speed-lp van maakt. Ook heeft ze een speciale afgesloten groef aan de buitenkant van de A-side zodat het album eindigt op een oneindige loop. Maar het mooiste van alles is ongetwijfeld het handgemaakte hologram in de plaat, zoals te zien in de video onderaan.