Vijf meisjes verkracht tijdens grootste muziekfestival in Zweden: "Ze begonnen te knuffelen en pakten mijn borsten beet"

Lisen Andréasson Florman.
Facebook Lisen Andréasson Florman.
Vijf meisjes zijn naar eigen zeggen verkracht geweest tijdens Bråvalla, het grootste muziekfestival in Zweden. De politie noteerde ook vijftien aanrandingen en een poging tot verkrachting. In hetzelfde weekend werden ook al tientallen meisjes aangerand bij een gelijkaardig evenement in Karlstad. De jongste zou daar amper twaalf jaar geweest zijn.

De slachtoffers vertellen dat ze aangevallen werden door groepjes mannen, sommigen werden gefilmd terwijl ze op het toilet zaten. Twee tienermeisjes beweerden dat iemand voor hun ogen aan het masturberen was.

Een vrouw die opkomt voor de slachtoffers van seksueel geweld maakte de angstaanjagende taferelen van dichtbij mee. "Ik bevond me achteraan in de massa, mijn collega's stonden een eindje verderop", aldus Lisen Andréasson Florman. "Drie grote kerels kwamen plots mijn richting uit. Ik ben het intussen wel gewend dat dronkaards met mij een praatje komen slaan, maar dit was anders. Veel onaangenamer. Ze begonnen me knuffels te geven terwijl ik dat absoluut niet wilde. En vervolgens pakten ze op een heel ruwe manier mijn borsten beet. Ik voelde me zo klein en kwetsbaar, alsof ik door de grond kon zakken. Het leek alsof ik er niets kon tegen beginnen en in hun macht was. Voordien voelde ik me sterk en veilig, plots was dat allemaal weg. Ik bleef vragen om ermee te stoppen, maar dat deden ze enkel toen mijn collega's kwamen kijken of er iets scheelde. O ironie: ze droegen het polsbandje dat de politie uitgedeeld had om net dit soort toestanden tegen te gaan. Alles was surreëel, nu ik eraan terugdenk."

REUTERS

De Zweedse politie ligt intussen onder vuur omdat ze niet genoeg gedaan zou hebben om de festivalgangers te beschermen. Als voorzitster van de non-profitorganisatie Night Shift kent Lisen Andréasson de gevaren maar al te goed. "Het kan best zijn dat ze het probleem na al die tijd serieus beginnen nemen, maar in de praktijk wordt er bitter weinig gedaan. Als ik met ideeën kom om de veiligheid op festivals te verbeteren, word ik weggelachen. Ze denken dat ik niet weet waar ik over praat en luisteren zelfs niet naar mijn advies."

Politiewoordvoerder Thomas Agnevik was ook aanwezig op het festival in Norrköping, hij begrijpt de kritiek. "Als er een misdaad begaan wordt, is er duidelijk niet voldoende opgetreden. Verkracht worden tijdens een optreden, dat zou echt niet mogen. Maar we staan bijna machteloos: meestal slaan die daders 's nachts toe in een drukke menigte, dat maakt het zeer moeilijk om hen te vatten."

REUTERS

"Twee verkrachtingen zijn voor het podium gebeurd, twee andere in een tent en op het toilet. De slachtoffers zijn vooral vrouwen die jonger zijn dan 18 jaar. Enkele verdachten zijn opgepakt en ondervraagd. Over hun nationaliteit doe ik geen uitspraken, maar het gaat om jongemannen tussen 15 en 25 jaar."

Mumford and Sons, een van de headliners op Bråvalla, dreigt voortaan haar kat te sturen als de organisatie geen stevige maatregelen neemt. "Het nieuws heeft ons geschokt", liet de Britse folkband via haar Facebookpagina weten. "Festivals moeten een feest zijn waar je jezelf zonder nadenken kan laten gaan. We zullen niet meer op dit festival spelen tot de politie en de organisatoren ons verzekerd hebben dat ze er iets zullen tegen doen. Het gaat hier om een walgelijk hoog aantal gevallen van seksueel geweld."

We're appalled to hear what happened at... - Mumford and Sons | Facebook