Vergeet vinyl: daar is Sony's supercassette

Dit meisje poseert trots met een Sony-walkman.
AFP Dit meisje poseert trots met een Sony-walkman.
Sony komt met een 'supercassette' op de proppen. Dat heeft de elektronicagigant bekendgemaakt op de International Magnetics Conference in Dresden. Het hebbeding kan maar liefst een hallucinante 185 terabyte aan data bevatten.

Een cassette met een geheugencapaciteit van 185 terabyte? Het spreekt tot de verbeelding, maar toch is enige nuance op zijn plaats. De tape van Sony is immers niet echt ontworpen voor dagdagelijks gebruik. De cassette leent zich niet tot het opslaan van dat ene hitje van die obscure indieband en nog minder tot het bewaren van genante Instagramfoto's. Dan opteer je beter voor een gebruikelijke schijfdriver. Belangrijke documentatie echter, plaats je weldegelijk beter op de cassette; de technologie ervan is immers veel betrouwbaarder dan een 'gewone' schijf.

Dus toegegeven, zo'n cassettespeler kan gemakkelijk een triljoen aantal keer meer liedjes dan je iPhone bevatten, maar wat maakt het uit als je telkens opnieuw het bandje moet terugspoelen en doorspoelen om jouw favoriete nummers door je oortjes te laten weergalmen?

Acht miljoen dagen luisterplezier
Ook is het wel erg ongebruikelijk dat je ooit zoveel capaciteit zal nodig hebben. Laat ons zeggen dat nummers strikt genomen drie minuten lang duren, dan kan je ongeveer 64.750.000 liedjes op een tape bewaren, goed voor ruim acht miljoen dagen luisterplezier. Opdat je de tape überhaupt ooit gevuld zou krijgen, heb je daarenboven een luttele 22.000 jaar nodig.