Twee agenten zeggen moord op Tupac na 20 jaar opgelost te hebben nadat ze bij toeval moordwapen vonden

YouTube, AP
Het is een van de meest geheimzinnige cold cases van de afgelopen decennia en ze houdt al 20 jaar iedereen in de ban: de moord op de Amerikaanse rapper Tupac Shakur (25). Maar nu zeggen twee agenten de zaak eindelijk te hebben gekraakt. Met dank aan het moordwapen dat ze bij toeval vonden.

De theorie werd afgelopen weekend gelanceerd in een nieuwe documentaire over de moord, die uitgezonden werd op de Amerikaanse zender Fox. In 'Who Shot Biggie & Tupac?' kwamen twee agenten aan het woord die de zaak al jarenlang uitspitten en ze hadden een interessante nieuwe kijk op de zaak. Tim Bennan en Robert Ladd noemden zelfs de naam van wie zij denken dat de dader is.

Mike Tyson
Tupac werd in september 1996 doodgeschoten in Las Vegas, vanuit een passerende wagen. Hij was die avond naar een gevecht van Mike Tyson gaan kijken. De zaak was aanleiding tot de wildste speculaties over wat er precies gebeurde en niemand kon met een sluitende theorie op de proppen komen. Tot nu, als we de nieuwe documentaire mogen geloven. Want volgens de twee agenten van de Compton Police Department in Californië was de dader een bendelid van de Crips: Orlando 'Baby Lane' Anderson (23). En ging het gewoon om een afrekening tussen twee bendeleden.

De agenten kregen Anderson op hun radar toen hij op zijn 15de iemand probeerde neer te schieten. Dat gebeurde tijdens een initiatie van de Cripsbende. Ze onderzochten de betrokkenheid van de jongeman toen Tupac opeens neergeschoten werd. De twee werden naar Las Vegas geroepen om te helpen bij het onderzoek. En ze denken dat het Anderson was die Tupac doodde, nadat de jongeman enkele uren voor de schietpartij in elkaar was geslagen door Tupac in het MGM Grand. Informanten zouden de politie verteld hebben dat Anderson tegen iedereen aan het opscheppen was over de moord.

Drugsgeld
Erg lang kon hij het niet navertellen, want Anderson kwam kort daarna zelf ook op een gewelddadige manier aan zijn einde. Hij werd op 30 mei 1998 gedood bij een driedubbele moord over drugsgeld. Jaren later was Tim Brennan 3.000 wapens aan het inventariseren in het politiekantoor waar hij werkte, toen hij een punt 40 Glock tegenkwam. Hetzelfde wapen als dat waarmee Tupac was gedood. (lees hieronder verder)

reuters

Volgens het adres op het label van het wapen was het gevonden in het huis van de vriendin van een bendelid. Het bendelid zelf was in Las Vegas op het moment van de moord. Er werd een ballistisch onderzoek uitgevoerd en het bleek een match: het was volgend de agenten het wapen waarmee de moord op Tupac was gepleegd. De politie van Las Vegas ging echter niet mee in de theorie en de zaak werd geklasseerd. Jaren later zocht Brennan de beste vriend op van Anderson en die bekende officieel dat het inderdaad Anderson was die Tupac doodde. Maar volgens de twee agenten heeft de politie van Las Vegas ook met die bekentenis niets gedaan.

Suge Knight
De documentaire ontkracht ook dat Suge Knight (52) - de voormalige CEO van Death Row Records - Tupac vermoordde. De makers voerden een experiment uit dat toonde hoe de schutter snel naar de wagen schoot in het voorbijrijden, een wagen waarin ook Knight zat: aan het stuur. Volgens de test was het gewoon dom geluk dat maakte dat Knight het overleefde. (lees hieronder verder)

Recreating Tupac's Death | FOX BROADCASTING

Matt Noedel and Chris Hirt conduct two experiments to disprove that Suge Knight had Tupac killed. Subscribe now for more FOX clips: http://fox.tv/SubscribeFOX Like FOX on Facebook: ‪http://fox.tv/FOXTV_FB‬‬ Follow FOX on Twitter: ‪http://fox.tv/FOXTV_Twitter‬‬ Add FOX on Google+: ‪http://fox.tv/FOXPlus‬‬ Recreating Tupac's Death | FOX BROADCASTING http://www.youtube.com/user/FoxBroadcasting

Die laatste liet zich vorige week echter ontvallen dat Tupac misschien nog leeft. "Toen ik het ziekenhuis verliet, maakten Pac en ik nog grapjes. Ik zie niet in hoe iemand het zo goed kan stellen en even later dood kan zijn. En met Pac weet je nooit." Eerder dit jaar kwam ook al een detective naar voren met een verhaal dat hij Tupac voor 1,5 miljoen dollar hielp om zijn dood in scène te zetten.

Ontkend
Tupac kreeg bij de schietpartij vier kogels in zijn lichaam: in de borst, de arm en de dij. Hij stierf zes dagen later. Zelf heeft Anderson altijd officieel ontkend dat hij iets met de moord te maken had.

belga1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lennert Cordenier

    Laat 2pac rusten iedereen wil weteb of hij leeft of niet maar Legends never die