Thom Yorke voert lijst van legaal meest gedownloade artiesten aan

Thom Yorke.
John Davisson/Invision/AP Thom Yorke.
Het is Radiohead-frontman Thom Yorke, wiens muziek in 2014 legaal het meest werd gedownload via BitTorrent. Dat schrijft muziekmagazine NME.

Yorke bracht in september van dit jaar zijn tweede soloalbum 'Tomorrow's Modern Boxes' uit, en dat deed hij enkel via de website BitTorrent. Meer dan 116.000 mensen downloadden er tijdens de eerste 24 uur single 'A Brain In A Bottle' met bijhorende video. Daarna kregen ze de optie om voor zo'n vijf euro de rest van het album te kopen.

Producer Nigel Godrich noemde de release via BitTorrent een experiment. "Als experiment gebruiken we een nieuwe versie van BitTorrent om een nieuwe Thom Yorke-plaat te verdelen. De nieuwe Torrent-files hebben een betaalmuur om tot een pakket files te komen. Die kunnen eender wat zijn, maar in dit geval gaat het om een album", aldus Godrich bij de release van de plaat. "Het is een experiment om te zien of het systeem het grote publiek wel kan pruimen."

"Als het goed werkt, is het een effectieve manier om wat controle over de internetverkoop terug te geven aan de mensen die het werk maken", voegde Godrich er nog aan toe.

Diplo stond op de tweede plaats van meest gedownloade artiesten via BitTorrent. Gramatik, De La Soul en Zeds Dead vervolledigen de top vijf.

rv