The Grammy's: alles wat je moet weten over de show van vannacht

afp
Bij de uitreiking van Grammy's in Los Angeles ging zanger Sam Smith als grote winnaar naar huis met de prijs voor Best New Artist, Best Record, Best Vocal Album en ook de prestigieuze award voor Best Song voor het nummer Stay with Me. Dé ster die met de meeste aandacht ging lopen, was echter popdiva Madonna. En dat had niets te maken met haar stembanden.

Ze mag dan al 56 jaar oud zijn, de poplegende is niet van plan om haar sexy imago meteen op te geven. Madonna koos voor een outfit die ze schijnbaar uit de Moulin Rouge had gestolen en zette daarbij zowel het grootste deel van haar borsten als haar benen in de kijker. En alsof we nog niet genoeg van haar lichaam hadden gezien, vond ze het ook nodig om haar rok op te heffen en haar in string gehulde billen - toegegeven, ze zien er niet slecht uit - naar de camera's te flashen. Of het stijlvol was, laten we hier in het midden, maar ze wist de andere uitdagende jurken op de rode loper - denk maar aan Nicki Minaj, Katy Perry, Lady Gaga, Miley Cyrus en Kim Kardashian - wel een zedige uitstraling te geven.

epa
Het decolleté van Nicki Minaj leek zedig naast dat van Madonna.
reuters Het decolleté van Nicki Minaj leek zedig naast dat van Madonna.
De doorkijkjurk van Katy Perry leek plotsklaps ook braaf.
afp De doorkijkjurk van Katy Perry leek plotsklaps ook braaf.
Veel huid te zien bij Kim K.? Niet zo veel als bij Madonna.
getty Veel huid te zien bij Kim K.? Niet zo veel als bij Madonna.
Miley Cyrus, voor een keertje niet de meest uitdagende ster op de rode loper.
epa Miley Cyrus, voor een keertje niet de meest uitdagende ster op de rode loper.

Beste nieuwe artiest
De Britse singer-songwriter Sam Smith sleepte de felbegeerde prijs voor Beste Nieuwe Artiest in de wacht. Hij was in zes verschillende categorieën genomineerd en won ook voor Best Song. Smith kreeg de Grammy's voor zijn grote hit 'Stay With Me', dat vertelt over een man die zijn one-night stand vraagt hem niet te verlaten. Het nummer betekende het afgelopen jaar de grote doorbraak voor de jonge Brit. In een speech bij het ontvangst nemen van de Grammy voor nieuwkomer van het jaar bedankte Smith zijn ouders: "To Mom and Dad, I won a Grammy!"

Ook zangeres Beyoncé en zanger Pharrell Williams waren zes keer genomineerd. Pharrell Williams won al voordat het prijzengala begon de award voor beste videoclip, voor zijn hit Happy. Zijn album Girl won in de categorie Urban Contemporary.

Beyoncé breekt record
Het beste R&B-liedje van het jaar was Drunk in Love van Beyoncé. Het is de 19e Grammy voor de zangeres en dat maakt van haar de op één na meest geëerde vrouw, na Alison Krauss die in totaal 27 Grammy's op haar naam heeft staan. Beyoncé is met in totaal 51 nominaties ooit wel de vaakst genomineerde vrouw in de geschiedenis van de Grammy's. Later op de avond won de zangeres nog een Grammy, ze heeft er nu 20.

Ook Lady Gaga mocht Grammy in ontvangst nemen, voor haar Traditional Pop Vocal Album, Cheek To Cheek, met Tony Bennet. Christina Aguilera won samen met A Great Big World de prijs voor Best Duo Performance.


Sam Smith won in de categorie Best New Artist.
getty Sam Smith won in de categorie Best New Artist.
Zangeres Ariana Grande trad op.
ap Zangeres Ariana Grande trad op.
Smokey Robinson (links), Lady Gaga en Tony Bennett op de rode loper.
getty Smokey Robinson (links), Lady Gaga en Tony Bennett op de rode loper.

Beste album
Rockster Beck maakte het beste album van het jaar. De artiest won de muziekprijs voor zijn album Morning Phase. De Grammy voor het beste album is één van de meest felbegeerde awards. De andere genomineerden waren dit jaar Pharrell Williams, Sam Smith, Ed Sheeran en Beyoncé.

Verder wonnen onder anderen Jack White (Best Rock Performance), St. Vincent (Best Alternative Music Album), Kendrick Lamar (Best Rap Performance), Eminem (Best Rap Album), Ziggy Marley (Best Reggae Album), Joan Rivers (Best Spoken Word Album) en Daft Punk (Best Arrangement) prijzen.

Postuum
Diva Joan Rivers won postuum de award in de categorie Best Spoken Word Album met haar Diary Of A Mad Diva. De comedienne overleed afgelopen jaar aan een hartstilstand die was veroorzaakt door medische blunders. Rivers ging aanvankelijk alleen onder het mes voor een kleine ingreep in haar keel.

Tiësto in de prijzen
Er zijn jaarlijks zoveel Grammy's uit te reiken, dat van 74 van de 83 awards al voor de ceremonie bekend werd gemaakt wie ze gewonnen hadden.

Eén van die winnaars was de Nederlandse dj Tiësto, die in de prijzen viel voor beste remix. Zijn versie van All of Me van zanger John Legend was een radiohit nadat Legend al hoge ogen gooide met het origineel.

Tiësto maakte de beste remix.
ap Tiësto maakte de beste remix.