The Calicos winnen Humo's Rock Rally 2018

The Calicos kroonden zich tot winnaar van Humo's Rock Rally.
Koen Keppens The Calicos kroonden zich tot winnaar van Humo's Rock Rally.
In de Brusselse Ancienne Belgique heeft The Calicos zondagavond Humo's Rock Rally gewonnen. De americana-rockband haalde het van de postpunkers van Lagüna en de jonge zangeres Emy in het tweejaarlijkse muziekconcours van het gelijknamige weekblad. Josefien Deloof sleepte de publieksprijs in de wacht.

Humo's Rock Rally bestaat al sinds 1978 en is de belangrijkste Vlaamse wedstrijd voor jonge, alternatieve bands en artiesten, al is er sinds enkele jaren stevige concurrentie van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. De wedstrijd staat al lang niet alleen meer open voor pure rockmuziek, getuige de aanwezigheid van lo-fi electronica-act Ugly Weirdo en soulzangeres Emy. Er is ook ruimte voor acts met meerdere hoeken af, zoals dat heet, zondag niet in het minst vertegenwoordigd door Diane Grace, een schreeuwerig ensemble met een drummer die een varkensmasker draagt, een sm-meesteres, een dwerg in een kooi en een zanger die met zijn eigen schaamhaarplukken leek te strooien. 

 Die laatsten vroegen en kregen de toestemming om uitzonderlijk geen geloot tijdstip te krijgen, maar met hun spektakelstuk als allerlaatste te mogen optreden. "Ergens tussen kunst en cult en tussen droom en nachtmerrie", verwoordde HRR-presentatrice Ayco Duyster het treffend.

De Rock Rally levert wel vaak verrassende winnaars op, maar dit jaar was daar niet meteen sprake van. In de voorrondes had The Calicos al hoge ogen gegooid met hun naar Ryan Adams en Wilco lonkende americana en de jury was ook zondag overtuigd van het potentieel van de Antwerpse band. Zanger Quinten Vermaelen heeft wat weg van Joost Zweegers (Novastar), maar vooral het erg vloeiende samenspel van het zestal oogstte lof, en deed hen net voor Lagüna eindigen. Daar vielen vooral gitaarwoelwater Mauro Bentein - tevens de 'zanger' van Diane Grace - en de zwoele stem van Niels Elsermans op.

De ietwat verrassende bronzen medaille was voor de piepjonge Emy, van wie gevreesd werd dat ze als enkel met een gitaar gewapende soloartieste zou wegdeemsteren in vergelijking met concullega Josefien Deloof. Die werd wél begeleid door een (uitstekende) band, en met haar stem die het midden houdt tussen Björk en Selah Sue was ze duidelijk de grote publiekslieveling.

The Calicos volgt Whispering Sons op, die als vorige laureaat tijdens de jurybesprekingen het publiek mochten vermaken. De laureaat mag naar huis met 10.000 euro. Of de winst het begin is van de mainstream doorbraak, valt af te wachten. De Rock Rally was in ieder geval het begin van de carrière van grote namen als dEUS, Balthazar, Noordkaap, Absynthe Minded en Warhola.

Laguna greep net naast de eerste prijs.
Koen Keppens Laguna greep net naast de eerste prijs.
Op de derde plaats eindigde Emy.
Koen Keppens Op de derde plaats eindigde Emy.
Jozefien Deloof sleepte de publieksprijs in de wacht.
Koen Keppens Jozefien Deloof sleepte de publieksprijs in de wacht.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.