Te koop: Frans spookkasteel waar David Bowie, Marvin Gaye en Fleetwood Mac klassiekers opnamen

Dertig slaapkamers, een zwembad, 17 hectare park en de geest van Chopin. Maar vooral een brok muziekgeschiedenis zonder weerga. Voor slechts 1,29 miljoen euro.
Wikimedia Dertig slaapkamers, een zwembad, 17 hectare park en de geest van Chopin. Maar vooral een brok muziekgeschiedenis zonder weerga. Voor slechts 1,29 miljoen euro.
Château d'Hérouville, het kasteel op 30 km van Parijs waar onder meer David Bowie, Elton John en Marvin Gaye in de jaren zeventig klassieke hits opnamen, staat te koop. Voor niet meer dan 1.29 miljoen euro koop je niet alleen gewijde popgrond, maar krijg je er volgens hardnekkige geruchten ook de geest van Frédéric Chopin bij.

Elton John was één van de eersten die naar het impossante kasteel trok om er in 1972 'Honky Château' opnam, wat meteen de bijnaam van Hérouville werd. Hij nam er ook 'Goodbye Yellow Brick Road' op. David Bowie kwam een jaar later aan om er 'Pin Ups' en, later, 'Low' op te nemen. Maar Bowie was ervan overtuigd dat het spookte in het kasteel en weigerde in de master bedroom te slapen.

Geest van Chopin
De omwonenden van Hérouville menen al meer dan honderd jaar te weten dat het de geest is van componist Frédéric Chopin die er rondwaart. Die woonde in Hérouville met zijn minnares, de Franse schrijfster George Sand. Als het verhaal klopt, luisterde de geest van Chopin in Hérouville ook naar Uriah Heep, Canned Heat, Iggy Pop, Pink Floyd, The Bee Gees, Fleetwood Mac, Jethro Tull, Cat Stevens en T Rex. Die namen in het kasteel allemaal muziek op die de soundtrack van de jaren zeventig en vroege jaren tachtig zou worden. Maar in 1985 werd het stil in Hérouville. De studio sloot de deuren, de hekken kregen hangsloten en het landgoed werd overgelaten aan krakers.

Gebouwd in 1740
Na jarenlange verwaarlozing is nu één van 's werelds eerste residentiële muziekstudio's te koop. Voor 1.29 miljoen euro heb je meteen een brok geschiedenis van de pop en rock van de tweede helft van de 20ste eeuw vast. Daar komt een huis bij dat in 1740 werd gebouwd in de strakke Romaanse stijl van die tijd.

Filmcomponist Michel Magne
De vorige eigenaar was de Franse muzikant en filmcomponist Michel Magne, die in 1962 een Oscar won voor zijn muziek bij de Gene Kelly-film 'Gigot'. Toen Magne het kasteel in 1962 kocht, was het een ruïne. Nu zijn er dertig kamers, een zwembad, een tennisterrein en 17 hectare park. Het kasteel werd nog geschilderd door Vincent van Gogh, die in de buurt begraven ligt.

Magne wilde van het kasteel een residentie maken voor zijn familie en er een eigen opnamestudio in bouwen. Eens die af was, werd al gauw rondverteld wat een buitengewone akoestiek het kasteel had. Zeven jaar later stelde Magne het open als Strawberry Studio: een residentiële muziekstudio, met alles wat een veeleisende ster in die tijd kon wensen: de modernste opname-apparatuur, pinpongtafels en een zwembad.

Echokamers
Twee jaar geleden vertelde Magnes tweede vrouw, Marie-Claude in Le Parisien: "Bepaalde kamers werden gebruikt als echokamers. Dat was een revolutie. In het begin was de studio er enkel om de muziek van mijn man op te nemen. Maar al gauw sprak heel Parijs over de uitzonderlijke kwaliteiten van de studio. De hele wereld kwam hier over de vloer. Het werd een pleisterplek voor de grootste groepen".

Bovennatuurlijke ervaringen
Toen David Bowie er verbleef met producer Tony Visconti en Brian Eno beweerde het drietal dat ze bovennatuurlijke ervaringen hadden.

"Er hing een vreemde energie in het kasteel", verklaarde Visconti later. "De eerste dag gooide David een blik in de grootste slaapkamer en zei hij: 'Hier slaap ik niet'. Hij nam de kamer ernaast. In de grootste slaapkamer was een heel donkere hoek, vreemd genoeg vlak bij het raam. Die hoek leek het licht op te zuigen. In die hoek was het ook opmerkelijk kouder". Eno beweerde dat hij elke ochtend vroeg werd gewekt door iemand die aan zijn schouder schudde. Als hij zijn ogen opende, was er niemand.

Magne moest in 1979 het domein verkopen aan zijn schuldeisers. De nieuwe eigenaars behielden de studio, maar maakten plannen om het kasteel op te delen in luxeappartementen. De lokale overheid stond dat niet toe en op een korte verhuurtermijn na staat het kasteel nu al 28 jaar leeg.

Zeker 300.000 euro verbouwingen
Volgens het immokantoor Champs Elysées Prestations zal de nieuwe eigenaar voor minstens 300.000 euro verbouwingen moeten doen om het kasteel weer bewoonbaar te maken. Volgens Gilles Ditcharry van het immokantoor is een Australische muzikant bijzonder geïnteresseerd. Die komt in september voor een tweede keer kijken. "Het is geen prachtig kasteel, omdat het in de gestrenge Romaanse stijl is gebouwd, maar het heeft een fantastische geschiedenis en het ligt op slechts een halfuurtje van Parijs. Er is veel werk aan, maar je kan er iets buitengewoons mee doen".