Soulzanger Billy Butler overleden

Kos
Amerikaanse nieuwsagentschappen melden het overlijden van soulzanger Billy Butler. De jongere broer van de bekendere Jerry Butler (bekend van 'Only The Strong Survive' en 'For Your Precious Love' werd 69. Billy Butler overleed gisterenochtend in Chicago, de doodsoorzaak is nog onbekend.

Billy Butler, geboren in 1945 in Philadelphia, is het meest bekend om zijn werk op het Okeh-label tussen 1963 en 1966, toen hij een vaste waarde was in de toen baanbrekende soulscene van Chicago. Zijn beste opnames waren geschreven door Curtis Mayfield.

Maar Butler zelf had ook een goeie pen. Op zijn achttiende schreef hij samen met zijn broer Jerry de klassieker 'I Stand Accused'. De grootste hit van Billy was zijn cover van 'Can't Work No Longer' van The Impressions. In Europa is hij meest bekend voor het uptempo nummer 'Right Track', dat een klassieker binnen het Northern Soul genre werd.

Later werd Billy gitarist in de band van zijn broer Jerry, The Ice Man Band. In 1976 bracht hij zijn enige soloplaat uit, 'Sugar Candy Lady'.