Ruim 150 zeldzame R.E.M.-songs uitgebracht

PHOTO_NEWS
Nadat eerder dit jaar al enkele albums met unplugged-opnamen van R.E.M. waren verschenen, zijn er nu ook meer dan 150 zeldzame of nooit eerder verkrijgbare opnamen van de in 2011 opgeheven Amerikaanse rockgroep rond zanger Michael Stipe en gitarist Peter Buck vrijgegeven.

Volgens de officiële website van de groep betreft het b-kantjes van singles, live-opnamen en verspreid verschenen nummers die digitaal via iTunes en Amazon worden aangeboden.

De onbekende opnamen verschijnen gelijk met de release van een groot aantal officiële albums van de band. Onder de noemer Complete I.R.S. Studio Albums is het vroege werk van de band opnieuw uitgebracht. Aan deze uitgave is The Complete Rarities - I.R.S. 1982-1987 toegevoegd, een verzameling van 25 R.E.M.-opnamen die moeilijk te vinden zijn, waaronder Roger Miller's King of the Road en Andy Williams Moon River. Ook is er onder de titel Complete Warner Bros. Studio Albums, Vol. 1 begonnen met de heruitgave van de latere platen van de groep. De eerste vijf - tot en met New Adventures In Hi-Fi uit 1996 - zijn nu beschikbaar.

"We hebben nog heel veel in de kluis liggen", zei voormalig R.E.M.-bassist Mike Mills eerder deze week tegen het Amerikaanse Billboard. "Een behoorlijke hoeveelheid muziek die nog nooit uitgebracht is. En we willen eigenlijk allemaal wel dat daar iets mee gebeurt. We weten dat er hele goede dingen tussen zitten. Daarom willen we het op een zorgvuldige wijze uitbrengen. Omdat het muziek is die ook voor ons veel betekent."

Zowel de reguliere albums als de ruim 150 rarities zijn voor deze uitgave opnieuw gemasterd.