Reggae Geel breekt record, met dank aan Shaggy

Het tweedaagse festival Reggae Geel heeft gisteren en vandaag zowat 69.000 bezoekers verwelkomd. Dat is een pak meer dan vorig jaar, toen er sprake was van 60.000 aanwezigen, en bovendien een absoluut record. De organisatie mikte dit jaar met Super Cat en popster Shaggy zowel op de echte kenners van het reggaegenre als op een wat breder publiek.

Gisteren kwamen er al 30.000 fans opdagen, ondanks een merkelijk korter programma. Dat had zonder twijfel veel te maken met de komst van publiekslieveling Shaggy. Die wist met behulp van verschillende gastartiesten de handen vlotjes op elkaar te krijgen met popklassiekers als 'Angel' en 'Oh Carolina'.

Vandaag kwam er nog meer volk opdagen en is het voor reggaefanaten uitkijken naar de langverwachte komst van Super Cat. Williams Maragh, zoals de man echt heet, brak begin jaren 90 door met een mix van reggaevariant dancehall en hiphop en werd zelfs in de Verenigde Staten een veelgevraagd artiest. Weinig Jamaicanen die hem dat voorgedaan hebben. Super Cat werkte in die tijd zelfs samen met hiphopgrootheden als Notorious B.I.G, Kris Kross, The Neptunes (met Pharrell Williams) en Nas. Hij stond volgens Reggae Geel nog nooit eerder op een Europees podium.

"Gisteren zorgde Shaggy voor een erg speciale sfeer, zoals alleen hij dat kan", zegt organisator Kris Eelen. "Nu gaat het er iets rustiger aan toe, maar het publiek is opnieuw echt mee. Het mooie weer maakt het natuurlijk helemaal af."