Petitie om Israëlische metalband Nobelprijs voor de Vrede te geven gelanceerd

Zanger Kobi Farhi van Orphaned Land
photo_news Zanger Kobi Farhi van Orphaned Land
Fans van de Israëlische metalband Orphaned Land vinden dat ze de Nobelprijs voor de Vrede verdienen. Volgens de petitie "verbindt Orphaned Land duizenden joden en moslims in het Midden-Oosten via hun muziek en hun visie van samenleven, hun samenwerking met Arabische en moslimartiesten en hun krachtige en actieve gemeenschap van fans".

De petitie vraagt het Noors Nobelcomité om Orphaned Land voor de Nobelprijs van de Vrede in 2018 te nomineren omdat ze verschillende groepen mensen met elkaar verbindt. De band gebruikt joodse en Arabische elementen in zijn muziek en zingt in het Arabisch, Hebreeuws en Engels.

"Orphaned Land is niet openlijk politiek, maar ze zijn er wel in geslaagd een realiteit van samenleven te creëren buiten politiekers en vredestichters om", staat er te lezen. "Ze spreken van de kracht van muziek om van mensen die zogenaamd vijanden zouden moeten zijn vrienden te maken, ze eren regelmatig Arabische en moslimartiesten en moedigen samenwerkingen aan."

Gitarist Chen Balbus voelt zich vereerd door de petitie. "Het voelt raar aan omdat we gewoon een groep kerels zijn die thuis muziek schrijven", vertelt Chen aan metalmagazine Grimm Gent. "Maar het is fantastisch dat mensen vinden dat we zoiets verdienen voor wat we doen. We hebben geen macht of invloed zoals onze leiders dat hebben, maar ik apprecieer dat [deze petitie nvdr] aantoont dat we toch iets van invloed hebben. Alhoewel ik ook blij zou zijn geweest door een stuk pizza te krijgen."

De petitie kun je hier vinden.