Oordeel zelf: stal Led Zeppelin gitaarrif 'Stairway to Heaven'?

Robert Plant en Jimmy Page van Led Zeppelin.
EPA Robert Plant en Jimmy Page van Led Zeppelin.
De legendarische Britse rockgroep Led Zeppelin wordt in de Verenigde Staten ervan verdacht plagiaat te hebben gepleegd bij hun beroemde nummer 'Stairway to Heaven'. Dat melden Amerikaanse media en de Britse openbare omroep BBC. Led Zeppelin en platenmaatschappij Warner Music reageren niet op de beschuldigingen.

Een klacht voor schending van het auteursrecht, met een gebod dat de heruitgave van het album kan tegenhouden, zal ingediend worden in naam van Randy California, de in 1997 overleden gitarist van de Amerikaanse groep Spirit, aldus Bloomberg Businessweek.

Volgens Francis Alexander Malofiy, advocaat van de stichting in naam van de overleden artiest, is het beroemde gitaarstukje dat 'Stairway to Heaven' inzet, gekopieerd van het nummer 'Taurus' dat Randy California voor een gelijknamig album schreef. Dat album kwam uit in 1968. De twee groepen traden samen op in de Verenigde Staten in 1969, en dus kon de ene groep het lied van de andere beluisteren, aldus een ex-lid van Spirit, Mark Andes.

Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page wordt beschouwd als de auteur van 'Stairway to Heaven', waar hij aan begon in 1970 in de eenzaamheid van een hut in Wales. Volgens Bloomberg Businessweek had het nummer, dat uitkwam op het album 'Led Zeppelin IV' in 1971, in 2008 al 562 miljoen dollar opgebracht. De Britse groep gaat luxe-versies uitbrengen van de klassieke albums. De eerste drie komen uit in juni.