Nominaties voor American Music Awards: waar zijn de vrouwen?

Bruno Mars kreeg acht AMA-nominaties.
reuters Bruno Mars kreeg acht AMA-nominaties.
De nominatielijst voor de American Music Awards (AMA) blinkt dit jaar uit door een opvallende afwezigheid van vrouwelijke muzikanten. Met name de categorie 'Artiest van het jaar', de belangrijkste van het aanbod, telt geen enkele vrouw. Dat geldt ook voor de categorieën 'video van het jaar', 'tour van het jaar' en de vier album van het jaar-lijsten.

De meeste nominaties gingen naar Bruno Mars (acht), Drake (vijf) en Ed Sheeran (vijf). Ook de mannengroepen The Chainsmokers en The Weeknd haalden vijf nominaties.

De groep Dick Clarke Productions, die het AMA-gebeuren beheert, bleef het antwoord schuldig op de vraag om een verklaring.

Vorig jaar lagen de kaarten anders: toen werd Ariana Grande artiest van het jaar, en werden de mannen in de hoofdcategorie enkel vertegenwoordigd door Justin Bieber.

Uiteraard zijn er ook categorieën die exclusief voorbehouden zijn voor mannen of vrouwen. In de gemengde zone komt enkel zangeres Julia Michaels voor, omringd door vier mannen of groepen die enkel mannelijke leden tellen.

Recordhouder van het aantal AMA's is Taylor Swift (een vrouw), met driemaal de jackpot.

Overigens kan de schuld niet geschoven worden op een vrouwonvriendelijke jury: de nominaties zijn vooral gebaseerd op stemmen van muziekfans.
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Abdelelah Et Talie

  Doe een vrouw voor quota,dat ze niet goed genoeg is telt niet mee zeker?

 • eric debanne

  Heeft niets met vrouwen te maken maar met kwaliteit en talent

 • Koen Cambré

  Toen de situatie vorig jaar omgekeerd was, bleef de gender gestapo opvallend stil...

 • Jurgen Van Den Bergh

  Zou het zomaar eens kunnen dat de vrouwen dit jaar minder goed waren? Waarom altijd maar zwaaien met quota? Er is hier al gezegd dat men moet selecteren op kwaliteit en talent, niet op geslacht.

 • Raoul van Hauwaert

  Dus als er minder vrouwen genomineerd worden is er een probleem, maar als er amper mannen genomineerd zijn kraait er geen haan naar. Hey wordt tijd dat er echt gelijkheid komt. Dwz mensen nomineren, belonen, ... op hun kwaliteiten en niet op basis van geslacht.