Nederlandse dominees waarschuwen voor de aanstootgevende hit 'Kind van de Duivel'

Rapper Jebroer.
Screenshot Rapper Jebroer.
In Nederland is ophef ontstaan over een nummer van de rapper Jebroer. Kinderen zingen er op de speelplaats uit volle borst de tekst van de hit 'Kind van de Duivel' en dat is niet naar de zin van dominees en jeugdouderlingen in de gemeente Twenterand.

Het nummer is alomtegenwoordig op basisscholen in het Nederlandse Vriezenveen. Als een leerkracht leerlingen 'Kind van de Duivel' hoort zingen spreekt hij ze er over aan, zegt jeugdouderling Niels Koerssen van de Hervormde Gemeente Vriezenveen.

In een brief, die is ondertekend door dertien dominees en jeugdouderlingen, waarschuwt de Hervormde Gemeente ouders en kinderen. "Dit is - in negatieve zin - veel meer dan slechts een liedje", stelt Koerssen, die het initiatief voor de brief heeft genomen.

Jebroer - de artiestennaam van Tim Kimman - verwijst naar Jezus. De rapper heeft momenteel een hit met het nummer Kind van de Duivel. Zinnen als: 'Ik ben een kind van de duivel. Mama, jij hoeft niet te huilen. Feesten, alsof elke dag hier mijn laatste is, hoop dat je deze draait op mijn begrafenis', en ook: 'Gooi drank en drugs over mijn kist' zetten kwaad bloed bij ouders.

Melodie
Het is een aanstekelijke melodie waardoor de tekst lang in het hoofd blijft zitten, stellen de dominees en ouderlingen in de brief. De Hervormde Gemeente stelt met nadruk dat ze ouders niet vragen hun kinderen dingen te verbieden, 'of weg te blijven uit de wereld waarin we leven.' 

De Hervormde Gemeente vraagt ouders juist om met hun kinderen in gesprek te gaan over het nummer, 'om een stuk bewustwording te creëren'.

De brief haalt een voorbeeld aan van een moeder die haar dochter van vier hoorde zeggen. "BAM! Baksteen in mijn buik." Dit wil ik niet! En what the bleep moet ik hier nu mee?  Ik herpak me en leg haar uit dat het een hele nare zin is. "Weet je wat dat betekent?", vraag ik haar. Ze antwoordt: "Een beetje."