Na 20 jaar mag het: 'Tiritomba' op een trekzak

Screenshot
Twintig jaar bleven ze - ondanks smeekbedes van andere artiesten - achter slot en grendel. Maar voor accordeonist Matthias Lens gaat de schatkamer eindelijk open. De muzikant kreeg van Helmut Lotti toegang tot de mastertapes van 'Goes Classic' voor zijn nieuwe album. "Ik ben ontzettend dankbaar." En Lotti? Die was meteen enthousiast.

'Matthias Lens Goes Classic.' En niet zomaar. De accordeonist, in het dagelijkse leven tevens meneer Laura Lynn, zocht een origineel concept voor zijn nieuwe album - en vond dat in de kluizen van Helmut Lotti. "Toen het idee er was, mocht ik samen met mijn manager op bezoek bij Helmuts manager Piet Roelen", aldus Lens. "Ik had mijn accordeon mee en tijdens de gesprekken speelde ik liedjes, of liet ik horen wat ik ermee wilde aanvangen. Het gesprek werd dus een auditie. Maar Roelen was overtuigd. Alleen wilde hij ook absoluut het fiat van Helmut, omdat die tapes hen beiden toebehoren." Die laatste was meteen enthousiast en kreeg gisteren het eerste exemplaar overhandigd in de Antwerpse Koningin Elisabethzaal. Niet toevallig de plek waar Helmut op 25 november concerteert en waar Matthias wel eens de verrassing zou kunnen zijn.Stukken van mensen
"Ik vind het fantastisch dat de muziek waarmee mijn carrière gelanceerd werd nu gebracht wordt op het instrument dat mijn moeder ook speelt", aldus Lotti. "Bovendien speelt Matthias op een 'echte' accordeon, met knoppen aan beide kanten en niet met een klavier. Dat vinden mijn moeder en ik héél belangrijk", lacht Lotti.

Voor Matthias komt bij de eer ook flink wat stress kijken. "Toen ik bij Piet Roelen thuis rondliep, zag ik van 'Goes Classic' een award hangen voor 12,5 miljoen verkochte exemplaren. Dat is even slikken. Dat kan ik natuurlijk nooit halen, maar ik wil hen ook niet ontgoochelen. Wanneer twee absolute groten uit de Vlaamse muziek je als allereerste het vertrouwen schenken om met zulke schatten te werken, wil je hen niet teleurstellen. Maar ik ben vooral dankbaar. Zonder die mastertapes zou het voor mij onmogelijk zijn om zo'n album op te nemen. Die klassiekers zijn 21 jaar geleden met veel liefde en zorg ingespeeld door een volledig symfonisch orkest. Vandaag kost zoiets stukken van mensen. Dat is niet meer te betalen."

Hou u dus klaar voor een moderne 'Tiritomba'-trekzak en een verrassend 'Funiculi Funicula'. "Ik ga met mijn accordeon niet Helmuts stem naspelen, maar geef er een eigen interpretatie aan - rekening houdend met het karakter van het instrument. Ik hoop dat de mensen het goed vinden. Want geloof me, er is heel veel stress bij komen kijken."

'Matthias Lens Goes Classic' is nu te koop.

Gwenny EeckelsReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels