Man achter 's werelds bekendste drumsample na 46 jaar eindelijk vergoed

Screenshot YouTube
Van Oasis en Slipknot tot N.W.A., Amy Winehouse en The Prodigy: allemaal gebruikten ze een drumsample uit 'Amen, Brother' van The Winstons. Nu, 46 jaar later, is de frontman van die funkband uit de jaren 60 er dankzij een crowdfundcampagne ook eindelijk voor vergoed, zo berichten Britse media.

"Als je ooit muziek hebt geschreven of verkocht met de 'Amen, Brother'-break, of er zelfs gewoon van genoten hebt in een van de honderden en honderden liejdjes die het fragment bevatten, doneer dan alstublieft geld", luidde de GoFundMe-campagne van de Britse dj's Martyn Webster en Steve Theobald.

En ze kregen gehoor: hoewel ze mikten op 1.000 pond, konden ze Richard Spencer, de frontman van The Winstons, een cheque van 24.000 pond overhandigen, goed voor zo'n 34.000 euro. Meer dan duizend mensen doneerden geld in ongeveer acht maanden tijd.

Logischerwijze was de Amerikaan dan ook door het dolle heen. Om zijn dankbaarheid te betuigen, plaatste Spencer een filmpje online: "Ik ben zo dankbaar voor deze geweldige bijdrage aan mijn leven. Jullie zijn zo, zo hard bedankt. A-men!"

Volgens website WhoSampled werd de drumbreak van het nummer 1.862 keer gesampled door verschillende artiesten. De groep kreeg er tot nu echter nooit een cent voor.

The Winstons Amen Breakbeat Gesture | Facebook