Macklemore biedt excuses aan voor "antisemitische" outfit

Macklemore in vermomming tijdens het optreden in het Experience Music Project Museum.
AP Macklemore in vermomming tijdens het optreden in het Experience Music Project Museum.
De Amerikaanse rapper Macklemore heeft zich op zijn website verontschuldigd voor de outfit die hij vorige vrijdag droeg tijdens een optreden in het Experience Music Project Museum. Velen noemden zijn outfit antisemitisch. "Ik had niet de bedoeling over te komen als een joodse karikatuur", schrijft hij. "Wie me kent, weet dat."

De rapper verraste zijn fans vorige vrijdag met een korte set in het Experience Music Project Museum. Hij deed dat niet enkel met de verrassingsact, maar ook met zijn verschijning. Hij droeg een grote neus, een bloempotkapsel en een joods uitziende baard.

Op zijn website stelt Macklemore dat hij vermomd naar het museum ging om incognito te kunnen rondwandelen en zijn fans echt te kunnen verrassen. "Ik kon helaas niet voorspellen dat mijn outfit op die manier geïnterpreteerd zou worden", schrijft hij op zijn website. "Zelf vond ik niet dat ik eruit zag als een bepaald type persoon. Sommige aanwezigen vonden dat ik op Beatlesdrummer Ringo Starr leek, anderen hadden het over Abe Lincoln. Het karakter waarin ik me verkleedde, had geen bedoelde culturele identiteit of achtergrond. Een joods stereotype kwam nooit in me op."

Respect
Hoewel de rapper verbaasd en teleurgesteld was dat zijn outfit antisemitisch genoemd werd, erkent Macklemore nu dat die "in een context van stereotypes" gezien zou kunnen worden als een joodse karikatuur. Aan degenen die zich daardoor beledigd voelden, biedt hij zijn verontschuldigingen aan.

"Ik respecteer alle culturen en alle mensen", zegt hij. "Ik hou van mensen, ik hou van originaliteit en... Ik hou van tijd tot tijd ook van een bizarre outfit."

Het incident is een blaam op een overigens fantastisch jaar voor Macklemore. In januari mocht hij met producer Ryan Lewis twee Grammy's in ontvangst nemen. Hij gooide toen ook hoge ogen met zijn performance van 'Same love', waarbij 34 homo- en heterokoppels op het podium in de echt traden.

Macklemore & Ryan Lewis mochten in januari vier Grammy's in ontvangst nemen.
PHOTO_NEWS Macklemore & Ryan Lewis mochten in januari vier Grammy's in ontvangst nemen.