Knalgele gitaar Prince onder de hamer

EPA
Een unieke, felgele gitaar die Prince gebruikte voor songs als 'Cream' en 'Gett Off', wordt binnenkort verkocht op een openbare veiling. Het is een van de vele op maat gemaakte gitaren die de artiest bespeelde in de jaren '80 en '90.

De 'yellow cloud'-gitaar wordt vanaf 24 juni te koop aangeboden door veilinghuis Heritage Auctions. Het startbedrag bedraagt 30.000 dollar (26.500 euro). "Ik ben een fan van Prince sinds ik een kleine jongen was en die gitaar viel me altijd op omdat ze supercool en stijlvol was," zegt de huidige eigenaar Richard Lecce, die de gitaar een jaar geleden kocht voor ongeveer 30.000 dollar.

Het instrument heeft een serienummer en een bewijs van authenticiteit van Zeke Clark, de gitaartechnicus van Prince. In dat document staat dat de gitaarhals in 1994 gebroken is, maar later weer werd hersteld.

"Helaas, hoe luguber het ook is, als mensen overlijden worden die dingen meer waardevol," aldus Lecce. "Ik denk dat iets zo waardevol als dit te riskant is om in mijn bezit te houden."

Volgens de verkoper, die zelf geen instrument bespeelt, verkeert de gitaar in uitstekende staat. Hij heeft er enkel een paar keer mee geposeerd voor foto's.

Prince gebruikte verschillende gelijkaardige gitaren in uiteenlopende kleuren.

Ook enkele awards en een originele demotape worden op de veiling te koop aangeboden.

In het National Museum of American History in Washington, D.C. wordt momenteel nog een andere yellow cloud-gitaar tentoongesteld.

AP