Je kan nu ook de nieuwe (politiek geladen) clip van Rihanna bekijken zonder abonnement op Tidal

Tidal, de nieuwe streamingdienst van Jay Z, belooft exclusief nummers en videoclips van grote artiesten als Beyoncé, Kanye West en Rihanna aan te bieden. Wat iedereen daarbij meteen dacht: hoe lang zullen ze dat volhouden? Niet lang, zo blijkt. De nieuwe, erg politiek geladen clip van Rihanna's 'American Oxygen' kan je nu ook op Vevo en YouTube bekijken.

Tidal, de streamingservice die Jay Z opkocht en heruitbracht, wil de concurrentie aangaan met Spotify. Voor een abonnement dat dubbel zo duur is kan je songs in een beter geluidsformaat beluisteren en krijg je veel nummers van artiesten met wie de dienst samenwerkt exclusief: Kanye West, Beyoncé, Jack White, Daft Punk, Rihanna...

Sinds vorige week vind je er dan ook zowel de song als de videoclip van 'American Oxygen', het nieuwe nummer van Rihanna. Maar dat duurde dus niet zo lang. Vandaag dook het ook op Vevo op, een soort YouTube dat eigendom is van Universal Music, Google, Sony Music Entertainment (SME) and Abu Dhabi Media. De reclame-inkomsten worden gedeeld tussen Vevo en Google, dat ook eigenaar is van YouTube.

De clip toont een verzameling van archiefbeelden, waaronder de begrafenis van Martin Luther King, de aanslagen van nine eleven, de black power groet van de atleten  Tommie Smith en John Carlos tijdens de olympische spelen van 1968 en de protesten die ontstonden na de dood van de zwarte Eric Garner door een blanke politieagent. Daarmee lijkt Rihanna een politieke boodschap te willen brengen in de Verenigde Staten, waar de rassenkwestie sinds de dood van verschillende zwarten door blanke agenten opnieuw een maatschappelijk debat is geworden.

Rihanna in de nieuwe clip 'American Oxygen'
RV Rihanna in de nieuwe clip 'American Oxygen'