Jack White van 'The White Stripes' kocht eerste single van Elvis voor 300.000 dollar

GETTY
In januari werd de eerste single van Elvis, een plaat uit 1953 met "My Happiness" en "That's When Your Heartaches Begin", op een veiling voor 300.000 dollar verkocht aan een anonieme koper. Nu blijkt dat het niet zomaar een fan was, maar dat rockmuzikant Jack White eigenaar is geworden van de single, zo schrijft het muziekblad Rolling Stone. White heeft bovendien plannen met de schijf: hij wil die op komende Record Day Store opnieuw uitbrengen op vinyl.

De plaat met "My Happiness" en "That's When Your Heartaches Begin" werd door een toen 18-jarige Elvis opgenomen op 18 juli 1953 bij Sam Philips' Memphis Recording Store voor 4 dollar. Er bestaat maar één exemplaar van en dat kwam in het bezit van Elvis' vriend Ed Leek. Diens dochter liet de single zestig jaar later veilen.

Volgens Billboard magazine werd de plaat door een onbekende met een zwart koffertje opgehaald in Memphis en overgebracht naar het platenlabel van Jack White, Third Man Records, in Nashville.

Third Man Records is voortdurend op zoek naar inventieve manieren om vinyl op de markt te brengen, en gaat nu dus aan de slag met de Elvis-single. Bedoeling is dat die op Record Day Store, een internationaal georganiseerde feestdag waarop wereldwijd de platenwinkels en platenlabels extra activiteiten organiseren om de branche te promoten, op 18 april in de platenzaken ligt.

Zelf zei White die, toepasselijk detail, sinds kort met een Elviskapsel door het leven gaat, aan Billboard dat hij digitaal luistert in de auto en vinyl in de slaapkamer. Reden: in de auto zet de rockster zijn muziek graag heel luid.