Jack White over The Black Keys: "Die gasten hebben mijn geluid gepikt"

AP
Jack White heeft enkele gespierde statements verkondigd aan het adres van The Black Keys over hun dubieuze relatie met zijn sound. Dat heeft The White Stripes-zanger gedaan in een interview met Rolling Stone.

White's opmerkingen zijn de laatste in een hele reeks van niet-zo-vriendelijke uitlatingen aan het adres van The Black Keys. Zijn wrok voor de band is vorig jaar door TMZ, Hollywoodroddelplatform bij uitstek, ontmaskerd geworden. White zou zijn ex-vrouw Karen Elson aangespoord hebben om hun kinderen weg te halen van school, want The Black Keys-frontzanger Dan Auerbachs kinderen zaten daar ook en White noemde Auerbach in e-mailcorrespondentie aan Elson een onvervalste "klootzak".

Nu bevestigt White zijn ingenomen houding tegenover het legendarische muziekblad Rolling Stone. "Op iedere school vind je tieners die zich kleden als iemand anders, omdat ze niet weten hoe ze een originele stijl kunnen creëren. Je hebt muzikanten die krak hetzelfde doen. Ik hoor reclame op tv waarvan de muziek zo hard gepikt is van mijn sounds, althans dat denk ik. In de meeste gevallen is het een deuntje van The Black Keys."

Ode aan Amy
Dat sommigen White nu wellicht een arrogante zak vinden, deert hem naar eigen zeggen niet: "Oh, die Jack White denk dat hij de eerste persoon in de wereld is die met blues op de proppen gekomen is, hoor ik velen nu denken. Maar bepaalde acts openen nu eenmaal de markt voor een bepaalde stijl. Kijk maar naar Amy Winehouse: heeft zij de zogenaamde 'white soul' uitgevonden? Hoegenaamd niet. Maar ze heeft iets verfrissends gecreëerd, een totaalplaatje dat klopt, en zo het pad geëffend voor de Duffy's en Lana Del Rey's van deze wereld."

White concludeert: "The White Stripes hebben hetzelfde pionierswerk verricht. En dan krijg je zo'n band als The Black Keys die beweert nog nooit van The White Stripes te hebben gehoord? Sure."