Iran verbiedt concert van Gipsy Kings

Gipsy Kings, flamenco-groep.
wikimedia Gipsy Kings, flamenco-groep.
Een gepland concert van de Franse flamenco-groep Gipsy Kings in Teheran is verboden, zo meldde het persbureau ISNA vandaag. Weliswaar hadden de muzikanten als eerste Westerse groep de toelating van het ministerie van Cultuur voor een concert in Iran gekregen, maar die werd door de religieuze politie herroepen.

Nu probeert het ministerie het concert onder andere vorm toch nog mogelijk te maken, zei Pirus Arjmand volgens ISNA. De Gipsy Kings zijn in Iran erg populair en behoren tot de weinige Westerse popgroepen, wier cd's ook legaal in het land verkocht worden.

Popmuziek wordt door de clerus in Iran als niet-islamitisch geacht en is volgens islamitische regels eigenlijk ook verboden. Maar vooral sinds president Hassan Rohani in augustus 2013 is aangetreden, werd het verbod gedeeltelijk opgeheven. Bij concerten zijn er echter steeds weer problemen met de religieuze politie. Enkele concerten van Iraanse popmusici, vooral in de provincie, werden ondanks de toelating van de politie toch nog afgezegd niettegenstaande de tickets al verkocht waren.

In het kader van hun culturele hervormingen willen Rohani en zijn minister van Onderwijs Ali Jannati de jeugd meer maatschappelijke vrijheden toekennen. De plannen voor concerten van Westerse musici hebben ze echter tot nog toe als "Mission Impossible" afgewezen. In 2008 werd een zeker gewaand live-concert van de Ierse zanger Chris de Burgh, die zich al in Teheran bevond, op het laatste nippertje toch nog afgelast.

Popmuziek wordt door de clerus in Iran als niet-islamitisch geacht en is volgens islamitische regels eigenlijk ook verboden