Hoeveel MIA's sleept Tourist LeMC in de wacht?

Tourist LeMC
medialaan Tourist LeMC
Vanavond worden voor de negende keer de MIA's uitgereikt. Dan weten we of Tourist LeMC de triomf van Stromae vorig jaar kan evenaren, of misschien zelfs overtreffen.

Tourist LeMC en Balthazar zijn vijf keer genomineerd, Stan Van Samang heeft drie nominaties op zak. Vorig jaar was Stromae de grote winnaar. Hij verzilverde toen vier van de vijf nominaties, terwijl hij het jaar ervoor ging lopen met maar liefst acht prijzen. Milow won in 2009 vijf awards.

Belang
De Music Industry Awards zijn de belangrijkste Vlaamse muziekprijzen. De show wordt vanavond 20.40 uur live uitgezonden op Eén, en ook bij HLN.be zit je goed. Onze showbizzredactrice Elke Van Huffel (suzieqew) stuurt via de account HLN_be snaps vanop de rode loper en uiteraard kan je het verloop van de show ook volgen op deze site.

Het publiek en de muzieksector bepalen wie de prijzen in ontvangst mag nemen. De Vlaamse muziek- en showbizzjournalisten selecteerden per categorie vier genomineerden, waarna het publiek kon stemmen in negen categorieën. Enkel voor de MIA in de categorie 'Hit van Het Jaar' kan het publiek pas stemmen tijdens de liveshow zelf.

Opvallende nominaties
Nieuwkomer Tourist LeMC heeft vijf nominaties in de categorieën 'Doorbraak', 'Nederlandstalig', 'Solo Man', 'Album' en 'Auteur/Componist'. "Ik hoop op zijn minst één beeldje mee naar huis te kunnen nemen", zegt Johannes Faes aan Het Nieuwsblad. "Het was een plezier om te weten te komen dat ik genomineerd werd. Ik heb toch een vreugdesprongetje gemaakt, want ik had het helemaal niet verwacht. Het is iets nieuws voor mij, en als je dan ineens geselecteerd wordt voor vijf prijzen, is dat heel plezant." De Antwerpenaar zou vooral graag de prijs voor beste album winnen.

Balthazar komt ook vijf keer voor, met name in de categorieën 'Alternative', 'Groep', 'Live', 'Videoclip' en 'Album'. In deze laatste categorie nam Balthazar al twee keer een MIA mee naar huis. Mogelijk scoort de groep dus een hattrick met het derde album 'Thin Walls'.

Verrassende nieuwkomer is STUFF, met vier nominaties. Oscar And The Wolf, veelvoudig winnaar van vorig jaar, is drie keer genomineerd, net als Lost Frequencies, Emma Bale, Stan Van Samang, Selah Sue en Dimitri Vegas & Like Mike.

Balthazar won in 2012 een MIA voor beste plaat.
BELGA Balthazar won in 2012 een MIA voor beste plaat.

Will Tura
Verder krijgt Will Tura vanavond de Lifetime Achievement Award voor zijn uitzonderlijke carrière. De 75-jarige muzikant bracht meer dan 100 albums uit en scoorde ontelbare hits zoals 'Eenzaam zonder jou', 'Het kan niet zijn', 'Hemelsblauw' en 'Mooi, het leven is mooi'. Hij stond intussen meer dan 9.000 keer op het podium en werd door zijn collega-artiesten door de jaren heen al twee keer geëerd met een Turalura Tribute-cd.

Volledige lijst
Dit zijn alle nominaties:

- Alternative
Balthazar, Black Box Revelation, Raketkanon, STUFF.

- Dance
Dimitri Vegas & Like Mike, Lost Frequencies, Netsky, Raving George/Charlotte De Witte

- Doorbraak
Emma Bale, Lost Frequencies, Tourist LeMC, Tout Va Bien

- Groep
Balthazar, Black Box Revelation, Isbells, The Van Jets

- Nederlandstalig
Arbeid Adelt!, De Mens, Het Zesde Metaal, Tourist LeMC

- Solo man
Oscar and the Wolf, Stan Van Samang, Stromae, Tourist LeMC

- Solo vrouw
Chantal Acda, Selah Sue, Slongs Dievanongs, Trixie Whitley

- Vlaams populair
Christoff, De Romeo's, Lindsay, Lissa Lewis

- Pop
Emma Bale, Oscar and the Wof, Selah Sue, Stan Van Samang

- Album
Tourist LeMc - En Route, Selah Sue - Reason, Stuff. - Stuff., Balthazar - Thin Walls

- Artwork
Bed Rugs, Chantal Acda, The Hickey Underworld, Stuff.

- Auteur/componist
Bony King - Bram Vanparys, Tourist LeMc - Johannes Faes, Trixie Whitley, Het Zesde Metaal - Wannes Cappelle

- Liveact
Balthazar, Oscar And The Wolf, Raketkanon, Stuff.

- Muzikant
Bert Dockx, Lander Gyselinck, Nicolas Rombouts, Robin Verheyen

- Videoclip
Balthazar - Bunker (Vuurwerk Endless Summer Remix), Stromae - Quand C'est, Dimitri Vegas & Like Mike - The Hum, Raving George ft. Oscar And The Wolf - You're Mine

Will Tura werd gisteren uitgeroepen tot eerste 'Brussels Ketje'.
Photo News Will Tura werd gisteren uitgeroepen tot eerste 'Brussels Ketje'.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.