Gouverneur Briers krijgt Gouden Label voor muziekmanagement

Gouverneur Jan Briers.
PHOTO_NEWS Gouverneur Jan Briers.
De gouverneur van oost-Vlaanderen, Jan Briers, voorheen gedelegeerd bestuurder van het Festival van Vlaanderen Gent en Brussel en actief in verschillende andere muziek- en festivalorganisaties, ontving gisterennamiddag een 'Gouden Label Muziekmanagement' van Klassiek Centraal vzw.

Briers droeg tot 31 januari 2013 de verantwoordelijkheid voor ongeveer 350 evenementen en dertigtal steden en gemeenten als gedelegeerd bestuurde van het Festival van Vlaanderen Internationaal Brussel-Gent.

Briers zette vroeger onder meer de structuur op voor het Concertgebouw Brugge (2000), lag aan de basis van het nieuwe KlaraFestival (2002), stichtte de Federatie van de Muziekfestivals in Vlaanderen (2003), richtte de Asian Association of Performing Arts Festivals op (2008) om Aziatische en Europese festivals dichter bij elkaar te brengen en richtte in 2010 de 'Informele Top van Gent' op.

Van de 25 andere klassieke muziekprijzen gingen er drie 'Gouden Labels Muziektheater' naar producties rond de herdenkingen in het kader van de Eerste Wereldoorlog. Onder meer Frank van Laecke, auteur van 'Libretto 14-18', nam een prijs in ontvangst. Verder werd in die categorie ook 'Arthur' en 'Wereldschemer' gelauwerd.

De jury kende ook een Gouden Label toe aan een cd/dvd. Uit tien nominaties werd die van Spectra Ensemble gekozen, met werk van Vlaamse hedendaagse componisten waaronder Luc Brewaeys. Het Gouden Label Carrière ging naar Francis Pollet ('Il Solisti del Vento').

Het Gouden Label Russian Camerata ging naar de Armeens/Russische violist professor Tigran Maytesian, verbonden aan het Lemmensinstituut en de KU Leuven.

Er werd ook een prijs toegekend aan het muziekproject 'Leidse Koren'. "Enkele jaren geleden werden in Leiden koorboeken teruggevonden met Vlaamse polyfone muziek die na de protestantse oorlogen verstopt werden", verduidelijkt hoofdredacteur Ludwig Van Mechelen. De muziek werd opnieuw tot leven gebracht in zes cd's, een boek, een dvd, tentoonstellingen en concerten.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels