Franse zanger die vriendin vermoordde, schrapt optredens na golf van protest

Bertrand Cantat was de frontman van Noir Désir toen hij in juli 2003 zijn vriendin, de actrice Marie Trintignant, in een coma sloeg. Ze overleed enkele dagen later.
AFP Bertrand Cantat was de frontman van Noir Désir toen hij in juli 2003 zijn vriendin, de actrice Marie Trintignant, in een coma sloeg. Ze overleed enkele dagen later.
Bertrand Cantat, de zanger die werd veroordeeld voor de doodslag op zijn vriendin, heeft een reeks festivaloptredens afgelast nadat muziekfans en vrouwenrechtenactivisten zich tegen zijn comeback hadden gekeerd. Cantat sloeg de 41-jarige actrice Marie Trintignant dood tijdens een ruzie in een hotelkamer in Litouwen en werd in 2003 veroordeeld tot acht jaar cel. Na vier jaar kwam hij voorwaardelijk vrij en probeerde hij zijn carrière weer op te pikken.

Als frontman van de band Noir Désir (u kent ze wellicht van de hit 'Le Vent Nous Portera') werd Cantat wel eens als "de Franse Jim Morrison" omschreven. Na zijn vrijlating hield Noir Désir het nog drie jaar vol. De familie van Trintignant was niet te spreken over zijn comeback, maar Cantat vormde in 2013 een nieuwe band: Detroit.

Petitie

Toen eerder dit jaar werd bekendgemaakt dat Cantat solo zou optreden op het festival Papillons de Nuit in het Normandische Saint-Laurent-de-Cuves, werd online een petitie gelanceerd om dat te verhinderen. "Door Bertrand Cantat uit te nodigen, vergoelijkt u huiselijk geweld en geweld tegen vrouwen", zo stond in de petitie die door 75.000 mensen werd ondertekend. Prompt schrapten twee andere festivals Cantat van de affiche. Die van Papillons de Nuit weigerden dat te doen en lieten weten dat hun criteria uitsluitend artistiek zijn. (Lees  verder onder de foto)

Leden van feministische organisaties met foto's van de vermoorde actrice Marie Trintignant demonstreerden gisteren in Montpellier voor de zaal waar Bertrand Cantat solo optrad.
AFP Leden van feministische organisaties met foto's van de vermoorde actrice Marie Trintignant demonstreerden gisteren in Montpellier voor de zaal waar Bertrand Cantat solo optrad.

Nu heeft Cantat zelf laten weten dat hij alle festivaloptredens schrapt "om deze controverse en de druk op organisatoren een halt toe te roepen". Zijn zaaloptredens gaan wel nog door.

In een interview in Gala veroordeelde Trintignants moeder Cantat omdat die zijn carrière wil verderzetten. Ze zei dat ze zijn fans en concertpromotoren niet verwijt dat ze Cantat blijven steunen, maar benadrukte dat ze hen "niet begrijpt". 

"Hij had twintig jaar moeten krijgen, iedereen lijkt te zijn vergeten hoeveel keren hij Marie heeft geslagen", zei de moeder. 

Recht op re-integratie

Op zijn Facebook verklaart Cantat: "Ik heb me nooit willen onttrekken aan de gevolgen van mijn daden. Eens te meer wil ik mijn ernstig, diep en volledig mededogen betuigen met Marie en haar familie".

"Ik begrijp ook dat mijn naam op een festival deze zomer een probleem kan stellen. Dat is waarom ik heb besloten me terug te trekken uit die festivals".

Hij voegt er aan toe: "Ik heb de straf uitgezeten waartoe justitie me heeft veroordeeld. Ik heb daarbij geen privileges gekregen. Ik wens vandaag, zoals elke burger, het recht op re-integratie op. Het recht om mijn beroep uit te oefenen, het recht voor mijn geliefden om in Frankrijk te wonen zonder verwijten te krijgen. Het recht ook voor het publiek om naar mijn concerten te gaan en naar mijn muziek te luisteren".
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • frank triolet

    Zij heeft wel geen tweede kans gekregen. Dus voor mij verdien je ook geen tweede kans.