Ex-Kreunersbassist Berre Bergen (53) overleden

kos
Robert Bergen (53), beter bekend onder de naam Berre Bergen, is gisteren overleden. Het nieuws werd bevestigd door zijn familie. Bergen overleed in een ziekenhuis in Herentals aan een jarenlang aanslepend longemfyseem. Hij stierf in het bijzijn van zijn familie.

Berre maakte aanvankelijk deel uit van The Scabs, die hij later ruilde voor De Kreuners. Die laatste verliet hij dan weer om in zijn eigen band Lynx frontman te worden. Hij zou De Kreuners in 2007 verlaten hebben vanwege ziekte.

In 1978 laten De Kreuners voor het eerst van zich horen op de allereerste Humo's Rock Rally.

In 1988 jaagt nieuwkomer Ben Crabbé vanachter zijn drums vers bloed door De Kreuners. Ook bassist Berre Bergen vervoegt de band. Het tweede hoofdstuk wordt nog mooier dan het eerste. 'Verliefd Op Chris Lomme' en 'Ik Wil Je' sturen de populariteit naar ongekende hoogten. Het album 'Hier En Nu' is meteen goed voor 100.000 verkochte exemplaren. 'Ik Wil Je' wordt ook hun allergrootste hit.

Berre Bergen is ook de componist van 'Basketsloefkes', een van de grootste hits van Sam Gooris.

Op de website ingedachten.be is een online rouwregister geopend om de muzikant.

kos

Berre was een stille jongen, maar altijd gefocust op zijn muziek. Je kunt zeggen dat muziek zijn taal was

Walter Grootaers

Hier En Nu

"Een echte vriend"

"Berre was een stille jongen, maar altijd gefocust op zijn muziek. Je kunt zeggen dat muziek zijn taal was", zegt Walter Grootaers, zanger van De Kreuners. "En hij had veel ideeën op dat vlak. Als je zelf één idee aanleverde, borduurde Berre erop door en we eindigden bij De Kreuners met tientallen ideeën", aldus Grootaers.

"Voor mij was Berre niet alleen een heel getalenteerde muzikant. Hij was ook een echte vriend", zegt Kreuners-gitarist Jan Van Eyken. "Ik was al bevriend met de Berre voordat hij bij De Kreuners kwam", herinnert Jan Van Eyken zich. "Ik heb hem eigenlijk losgeweekt bij The Scabs, zo ergens tussen 1988 en 1990. Hij had toen al bij The Scabs een en ander op zijn actief met nummers als 'Matchbox Car'."

"Dat klopt", vult Walter Grootaers aan. "Wij waren op zoek naar een bassist voor De Kreuners en Berre is auditie komen doen. Dat klikte binnen de tien minuten. Zijn komst gaf onze groep een serieuze 'boost'."

Van Eyken herinnert zich onder meer de inbreng van Berre Bergen bij nummers als 'Maak Me Wakker' en 'Ik Wil Je'. "En ik herinner me vooral hoe hij op zekere dag met een nummer kwam dat 'So Young' heette. Hij zong het ons voor in wat wij het typische Berriaanse Engels noemden. Daar waren soms woorden bij die niet echt Engels waren, maar wel Engels klonken. (lacht)"

Het klikte binnen de tien minuten. Zijn komst gaf onze groep een serieuze 'boost'

Walter Grootaers

Typisch Kreuners-nummer

"Hij zong van 'so young' en gooide er plots een 'so long' tussendoor", vult Walter Grootaers aan. "Daarvan heb ik dan 'Zo jong' gemaakt. Het zijn mooie herinneringen, omdat ze veel zeggen over hoe we toen tot een typisch Kreuners-nummer kwamen. Op een bepaald moment kregen we zo ook de vraag om een kerstlied op te nemen met de bewoners van het 'Big Brother'-huis. Dat nummer was in een recordtijd opgenomen, omdat Berre zoveel ideeën aanreikte."

"Hij was een meester in het uitwerken van een idee door daar dingen van hemzelf aan toe te voegen."

Minder leuk waren de gezondheidsproblemen die Berre Bergen troffen omstreeks 2006-2007. "We hebben hem zolang mogelijk bij bij ons willen houden, maar op een gegeven ogenblik ging het niet meer. In onderling overleg werd besloten dat hij niet meer zou meegaan op tournee", zegt Van Eyken.

"Berre raakte door zijn ziekte heel snel moe tijdens optredens en kon niet meer mee. Hij moest afhaken door zijn gezondheid", besluit Walter Grootaers. "De laatste jaren hebben we maar heel sporadisch contact gehad, omdat ieder zijn eigen gezinsleven had. Maar we bewaren alleen maar goeie herinneringen aan Berre Bergen."

Berre raakte door zijn ziekte heel snel moe tijdens optredens en kon niet meer mee. Hij moest afhaken door zijn gezondheid

Walter Grootaers
Lynx / Hot shot town