Dr. Dre: "Mijn excuses aan de vrouwen die ik pijn heb gedaan"

Dr. Dre.
GETTY Dr. Dre.
In een mededeling aan de New York Times heeft Dr. Dre (50) zijn excuses aangeboden voor de mishandeling van vrouwen waarvan hij in het verleden beschuldigd werd. Het is de eerste keer dat het hiphopicoon ingaat op deze beschuldigingen. Het duistere verleden van de muzikant werd weer opgerakeld na de release van zijn biopic 'Straight outta Compton'.

Het had een topzomer moeten worden in de succesvolle carrière van Dr. Dre. Zijn eerste album in zestien jaar, 'Compton', kwam in de Verenigde Staten meteen de hitlijsten binnen op nummer 2. En de film 'Straight outta Compton', die het verhaal vertelt van zijn hiphopband N.W.A., is een gigantisch kassucces.

De film wordt gelauwerd voor zijn onverbloemde voorstelling van politiegeweld tegen zwarten. Maar ongewild heeft hij ook weer de aandacht gevestigd op het minder zuivere verleden van de rapper. Critici wierpen op dat de film, waarvan Dre co-producer was, zijn geschiedenis van vrouwenhaat verbloemt en beschuldigingen van fysieke mishandelingen ontkent.

Dr. Dre had tot nu toe altijd afwijzend of vaag gereageerd op de beschuldigingen. Zich bewust van het feit dat de heisa nu niet alleen zijn reputatie op het spel zette maar ook zijn zakelijke affaires, heeft hij nu een verklaring verstuurd aan de New York Times.

'Ik doe alles wat ik kan om nooit meer die man te worden'

Dr. Dre

"Veel spijt"

"25 jaar geleden was ik een jonge man die te veel dronk en had ik geen structuur in mijn leven", klinkt het. "Dat is geen excuus voor wat ik gedaan heb. Ik ben 19 jaar getrouwd en elke dag werk ik aan mezelf om een betere man te zijn voor mijn familie. Ik doe alles wat ik kan om nooit meer die man te worden."

"Ik bied mijn excuses aan aan de vrouwen die ik pijn gedaan heb", gaat hij verder. "Ik heb veel spijt van wat ik gedaan heb en ik weet dat het onze levens voor altijd beïnvloed heeft."

Ook Apple, waar Dr. Dre nu werkt als consultant, heeft een bericht verspreid. "Dre heeft zijn excuses aangeboden voor de fouten die hij in het verleden gemaakt heeft. Hij zegt dat hij niet meer de persoon is die hij 25 jaar geleden was en we vertrouwen op zijn eerlijkheid. Na anderhalf jaar met hem samengewerkt te hebben, hebben we er alle reden toe om te geloven dat hij veranderd is."