Dj-producer Robert Miles (47) verliest strijd tegen kanker

kos
De Zwitsers-Italiaanse dj, producer, muzikant en componist Robert Miles is gisteren op 47-jarige leeftijd op Ibiza overleden aan kanker. Miles (echte naam Roberto Concina) is vooral bekend om zijn dromerige trance en zijn hit 'Children' uit 1995, tevens zijn debuutsingle.

"Robert is vredig heengegaan na een moedige strijd tegen kanker in de afgelopen negen maanden. Tijdens zijn ziekte was hij sterk, vastberaden en ongelooflijk dapper en deed hij er alles aan om deze afschuwelijke ziekte te overwinnen", zo staat in een verklaring van Open Lab, het door hem gesticht onlineradiostation op de Balearen. "Robert was meer dan alleen artiest, hij was een pionier, een kunstenaar, een inspiratie, een zoon, een vader, onze vriend."

22 weken in Top 30

'Children' werd een jaar na de release één van de grootste dancehits ooit, en belandde in twaalf landen op één in de hitlijsten. In Belgïe haalde Children, met zwartwit-videoclip, de nummer één in het Franstalige landsgedeelte. In de Radio 2 Top 30 bleef het nummer steken op twee, maar de klassieker stond wel liefst 22 weken genoteerd. Dit in een periode waar er nog geen sprake was van muziekpiraterij, en er nog massaal singles en compilatie-cd's werden verkocht.  Er volgde nog een reeks hits, zoals One & One en Fable, waarna Miles zich op een experimenteler geluid richtte en Open Lab lanceerde.

I Love Techno

Als dj draaide hij in mei 1997 op de eerste Flanders Expo-editie van I Love Techno.  Met zijn trance was Miles een beetje de vreemde eend in de bijt op de affiche. Ook het tijdstip speelde hem toen parten. De toen nieuwe sensatie Daft Punk stond in een andere hal tegelijkertijd geprogrammeerd, waardoor hij voor een halflege zaal stond te draaien.

Zoals bij vele danceklassiekers gebeurt, is 'Children' vaak gecoverd. Zeker negen producers staken het nummer in een morderner jasje. Ook Miles zelf bracht in 2004 een nieuwe versie uit.

De dood van de dj zorgt voor hernieuwde belangstelling voor de originele 'Children'. Op de Nederlandse iTunes is het vandaag de meest gedownloade plaat, op de Belgische iTunes staat het nummer voorlopig op een 28ste plek.

Robert Miles in 1997.
Photo News Robert Miles in 1997.

Robert Miles Children 1996

null
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sven Bossaerts

  Children blijft een fantastisch nummer, dat me telkens weer terugflitst naar de jaren '90. Bedankt Robert Miles om mij die prachtige herinnering te geven.

 • Joke CH

  Mooi liedje

 • Kathy Schraudt

  Steve verwimp hij had mooi muziek waar je op kon dancen . Maar ja als jij niet beroemd bent en niet kunt dansen is dit echter jou probleem.

 • Kathy Schraudt

  Sterkte toe gewenst

 • Tom Van de Walle

  Hij heeft het waarschijnlijk veel verder geschopt in zijn leven dan jij Steve...