Dit zijn de 8 finalisten van De Nieuwe Lichting

VRT / Jokko
Studio Brussel ging de voorbije maanden op zoek naar het muzikale neusje van de zalm. De vakjury - Mario Goossens, Isolde Lasoen en Flip Kowlier - koos uit zestig geselecteerden acht finalisten. Vanaf 22 uur kun je via stubru.be stemmen op jouw favorieten. De drie winnaars worden op 13 februari bekendgemaakt.

1. Felix Pallas - 'Too Sad For Tea'

Felix Pallas.
VRT / Jokko Felix Pallas.

Felix Pallas ontstond begin 2013. Het viertal uit Antwerpen omschrijft hun geluid als "een frisse bries, donker, maar ook weer zoet". In september vorig jaar brachten ze hun debuut-EP '2S4T' uit.

Live deden ze al ervaring op in Groot-Brittannië, waar ze in december 2013 op tour gingen en onder meer in de O2-Academy in Islington speelden.

Felix Pallas bestaat uit Simon Nuytten (gitaar/stem), Pieter-Jan Nuytten (bas/toetsen/stem/elektronica), Xavier Gosselin (gitaar) en Ziggy Van Wallendael (percussie).

2. Ides Moon - 'Nothing Is Clear'

Ides Moon.
VRT / Jokko Ides Moon.

Ides Moon - genoemd naar de volle maan op de Romeinse kalender - is de band rond Gentenaar zanger-toetsenist Klaas Tomme. Samen met gitarist Jasper Maekelberg (Yuko), bassist Sander Verstraete (Hypochristmutreefuzz) en drummer Laurens Biliet (Senne Guns, Berlaen) nam hij het warm onthaalde 'EP' op, waarop ze etherische melodieën met dwarse, desoriënterende grooves combineren.

Ides Moon nam eerder ook deel aan Humo's Rock Rally.

3. I Will, I Swear - 'Long Days'

I Will, I Swear.
VRT / Jokko I Will, I Swear.

I Will, I Swear is het project rond zangeres Fien Deman en muzikant Jonathan Van Landeghem. Ze beloven "delicate melodieën gedrenkt in somberheid met vocals die iedereen doen zwijgen". Hun debuut-EP 'Strings of Gold' komt er later dit jaar aan via Unday Records, dat onder meer ook Trixie Whitley en Hydrogen Sea in huis heeft.

Hun muziek werd al gebruikt in de nieuwe reeks van Eén-serie 'De Ridder' en tijdens de voorstelling van de herfst/wintercollectie 2013-2014 van modeontwerper Elie Saab.

4. Jacle Bow - 'Streetfight'

Jacle Bow.
VRT / Jokko Jacle Bow.

Het bluesrocktrio Jacle Bow legt de lat meteen hoog. Ze omschrijven hun sound immers als "de wedergeboorte van Ziggy Stardust, met de groove van Keith en de cool van Reed". Aan hun EP, die wordt geproducet door Triggerfinger-drummer Mario Goossens, wordt nog naarstig gewerkt.

5. Milo Meskens - 'All These Best Friends'

Milo Meskens.
VRT / Jokko Milo Meskens.

Nog meer blues is er te vinden bij Milo Meskens. Hij is naast frontman en gitarist van bluesrockband Black Tolex nu ook soloartiest en brengt een mix van blues, pop, folk, country met invloeden als John Mayer, Jeff Buckley & Dylan.

Zijn eerste album 'Running After Yesterday' heeft hij alvast op zak.

6. St. Grandson - 'Midnight Swim'

St. Grandon.
VRT / Jokko St. Grandon.

St. Grandson is het project van de Gentse singer-songwriter Benjamin Decloedt. Hij brengt dromerige indiepop, zijn eerste single 'Midnight Swim' is net uit.

7. Zinger - 'Grace (Everybody's Dying These Days)'

Zinger.
VRT / Jokko Zinger.

De naam van de band Zinger betekent shock of revelation in het slang van New York. De Gentenaars omschrijven zichzelf als een "spacepopband". Hoewel ze al op de podia van onder meer de AB Club, Vooruit Club, Trix, Cactus, Petrol en Nijdrop stonden, spelen ze net zo graag op begraafplaatsen. Hun debuutplaat wordt dit voorjaar verwacht.

8. ZwartWerk - 'Ding Dong'

ZwartWerk.
VRT / Jokko ZwartWerk.

ZwartWerk bestaat uit vier Mechelaars met roots in Angola en Congo. Kilow, Magiic, Cali en Breezy mixen vlotjes sensuele zoukmuziek met zware hiphop. Hoe dat klinkt? Ontdek het hieronder.