Ga naar de mobiele website
^ Top

Dimitri Vegas & Like Mike nummer 6 dj's van de wereld

Dimitri Vegas (l) en Like Mike eerder dit jaar op de wei van Rock Werchter.
photo_news Dimitri Vegas (l) en Like Mike eerder dit jaar op de wei van Rock Werchter.
In de steile opmars van de Belgische dj-broers Dimitri Vegas & Like Mike, een verhaal dat stilaan leest als het betere jongensboek, is een nieuw hoogtepunt geschreven. Gisteravond zijn de 'Kings of Tomorrowland' op de zesde plaats beland in de prestigieuze DJ Mag Top 100, het officieuze wereldkampioenschap der dj's. De FIFA-ranking van het voetbal, zeg maar. "Ik geloofde het eerst gewoon niet, echt waar", aldus Mike. Dimitri: "Dit is 'beyond our wildest dreams', veel meer dan we ooit hadden durven dromen." Relaas van een avondje Amsterdam.

Zaterdagavond 22u30. De persingang van de Rai, het indoorpaleis waar de finale plaatsvindt van het Amsterdam Dance Event, dat de hele sector enkele dagen verenigt om te netwerken. Je hoort er de tune van 'Ocarina' die dichtgedraaid wordt en luidkeels meegezongen. Dan weet je: hier is een feestje van Dimitri Vegas & Like Mike gaande. De Rai verwelkomt 25.000 (vooral Nederlandse) houseliefhebbers en is een doolhof van verschillende zalen, maar slechts voor één podium staat de massa samen en zie je uitgelaten taferelen. Nieuw werk met onder andere Steve Angello en Martin Garrix, die van 'Animals', doen de zaal ontploffen. 'No Beef Mammoth' ook, zonder twijfel een van dé mashups van het jaar. Reload, de hit van Sebastian Ingrosso, in de mix met Toca's Miracle van Fragma. De 'Kings of Tomorrowland' doen het 'm weer. Voor de zoveelste keer dit jaar. Gisteren stonden ze nog in het Israëlische Eilat, enkele uren later zouden ze samen met Hardwell nog een uurtje in Londen draaien. Wie denkt dat het leven van de Willebroekse dj-broers louter glitter & glamour is, komt bedrogen uit. Het is vooral hard werken. Hard leven ook. En geleefd worden.

Top 20 DJ Mag Top 100
1. Hardwell
2. Armin Van Buuren
3. Avicii
4. Tiesto
5. David Guetta
6. Dimitri Vegas & Like Mike
7. Nicky Romero
8. Steve Aoki
9. Afrojack
10. Dash Berlin
11. Skrillex
12. Deadmau5
13. Alesso
14. W&W
15. Calvin Harris
16. Nervo
17. Above & Beyond
18. Sebastian Ingrosso
19. Axwell
20. Aly & Fila
Giorgio Moroder, koning van de discosynths, overhandigde de nummer één-trofee aan Hardwell
kos Giorgio Moroder, koning van de discosynths, overhandigde de nummer één-trofee aan Hardwell

Toch zegt Mike, als we het even over die zware levensstijl hebben - met zalmburger in de hand en half lachend: "Ik ben nog maar op halve energie bezig, dat moet dus wel lukken voor de volgende jaren. Zelfs als ik morgen een megakater heb, kan ik het niet laten om -zelfs al is het maar voor heel even- muziek te maken. Als we dit tempo kunnen vasthouden, wie weet wat er dan nog allemaal volgt? Maar laat ons nu eerst genieten van deze zesde plaats. We kunnen moeilijk nog blijer zijn. Eerst geloofde ik het gewoon niet, echt waar. Natuurlijk is dit altijd ons doel geweest, maar dat het ons ook zou lukken?"

Opwarmingstijd
Opnieuw een bevestiging van hun wereldwijde populariteit, want deze DJ Mag Top 100 is -hoe belangrijk ie in het wereldje ook mag wezen- vooral een populariteitspoll. De dj met de meest stemmende fans wint. "Als je ziet hoeveel energie we hier tijdens onze set van ook de Nederlanders kregen, weet je het wel. En dat om 23u. Dat is normaal opwarmingstijd. Het leek hier wel even op een mini-Tomorrowland", lacht Like Mike.

Facebook Dimitri Vegas & Like Mike

Meteen na hun show volgt de afkondiging van de DJ Mag Top 100. Na een 79ste en 38ste in respectievelijk 2011 en 2012 zouden de broers al een gat in de lucht springen met een notering in de toptwintig. De countdown zou echter pas stoppen op de zesde plaats. Alleen maar de absolute topdj's, het neusje van de zalm, moeten ze nog voor zich dulden. "Onverhoopt. De mooist denkbare bekroning van een jaar hard werken", is het eerste wat Dimitri zegt. "Ik herinner me dat we twee jaar geleden via een wedstrijd met Studio Brussel 50.000 fans op onze Facebook haalden. Nu hebben we de kaap van de twee miljoen genomen." De twee woorden 'geheime formule' liggen volgens de dj aan de basis van het succes. "Zowel in de platen die we maken als de shows die we geven, is interactie met het publiek het sleutelwoord. Daarin zijn we de afgelopen jaren zelf flink gegroeid. De meezingbaarheidsfactor is heel groot en met truukjes zwengelen we die graag aan. Een geslaagde plaat is er één die je kan afzetten, terwijl het publiek gewoon doorzingt."

Dromen moet
Ook België heeft de dj-broers helemaal omarmd. Nadat ze op enkele dagen tijd het Sportpaleis helemaal uitverkochten, volgt er op vrijdag 20 december nog een tweede 'Bringing Home The Madness' show. Meezingmomenten en special effects gegarandeerd. "Als we die show straks naar de rest van de wereld brengen, kunnen we volgend jaar misschien nóg hoger mikken in deze Top 100", besluit Dimitri. Voor deze broers is de sky niet de limit. Dromen mag. Dromen moet, zo weet Mike: "Zoals ook Hardwell (de nieuwe nummer één-dj, nvdr) in zijn documentaire zegt: If you can dream it, you can do it". Als je er over kan dromen, kan je het ook doen.

DV&LM
kos

De trofee van beste dj ter wereld ging naar de 25-jarige Nederlandse dj Hardwell. De man uit Breda, ontdekt door stadgenoot Tiesto, is de jongste dj ooit die tot beste ter wereld is uitgeroepen. In mei sprak HLN.be met Hardwell (lees HIER). Een andere Nederlander, Armin van Buuren, zakt naar de tweede plaats. Van Buuren was de beste in 2007, 2008, 2009, 2010 en 2012. De Zweed Avicii staat net als vorig jaar op de derde plaats. Dj Coone - vorig jaar goed voor de 37ste plaats (en dus toen nog vóór de broers) - daalt naar nummer 45. Nog altijd een puike prestatie voor de enige andere Belg in de top 100.

Meer over


Meld een bug