Dave Grohl zet schouders onder Record Store Day: "Belang van de platenwinkel is cruciaal"

Foo Fighters-frontman Dave Grohl.
ANP Foo Fighters-frontman Dave Grohl.
Record Store Day, de jaarlijkse hoogmis van de onafhankelijke platenwinkel, mag dit jaar op 18 april op niemand minder dan Dave Grohl rekenen als ambassadeur. "Ik weet niet waar ik vandaag zou zijn, mochten die platenwinkels niet hebben bestaan", aldus Grohl.

Dave Grohl benadrukt de grote rol die platenwinkels gespeeld hebben in het ontwikkelen van zijn muzikale identiteit. "Omdat ik opgroeide in Springfield in de staat Virginia in de jaren 70 en 80, waren mijn lokale platenwinkels magische, mysterieuze plaatsen. Ik spendeerde er al mijn vrije tijd (en geld) aan wat uiteindelijk de soundtrack van mijn leven zou worden", zo schrijft Grohl op de website van Record Store Day. "Elk weekend kon ik niet wachten om met mijn zuurverdiende centen, waarvoor ik uren gras maaide, naar de platenwinkel te trekken voor een namiddag vol ontdekkingen."

Daarom dat het ook voor Grohl belangrijk is dat onafhankelijke platenwinkels blijven bestaan. "Die winkels werden mijn kerken, mijn bibliotheken, mijn scholen. Ze voelden als thuis. Ik weet niet waar ik vandaag zou zijn, mochten ze niet bestaan hebben."

Die winkels werden mijn kerken, mijn bibliotheken, mijn scholen. Ze voelden als thuis. Ik weet niet waar ik vandaag zou zijn, mochten ze niet bestaan hebben

Dave Grohl

Kracht van de platenwinkel

"Ik geloof dat de kracht van de platenwinkel om te inspireren nog steeds leeft. Hun belang voor onze volgende generatie muzikanten is cruciaal", aldus Grohl.

En ook voor zijn kinderen speelt vinyl een belangrijke rol. "Niets maakt me trotser als ouder om naar de kamer van mijn kinderen te gaan en te kijken welke platen ze de dag ervoor afgespeeld hebben. Dan zie je plots dat je dochter een plaat van The 13th Floor Elevators heeft zitten luisteren. Of dat die Kiss-plaat die je voor je kind gekocht had effectief gespeeld wordt. Dat zijn momenten in hun leven die ze niet meer vergeten."

Ik geloof dat de kracht van de platenwinkel om te inspireren nog steeds leeft. Hun belang voor onze volgende generatie muzikanten is cruciaal

Dave Grohl

David Bowie

Record Store Day werd negen jaar geleden in het leven geroepen in de Verenigde Staten. Naar goede gewoonte komen heel wat artiesten en platenlabels die dag met speciale releases, waaraan vinylverzamelaars hun hart kunnen ophalen. In verschillende platenwinkels vinden ook speciale showcases plaats.

David Bowie heeft alvast aangekondigd met een nieuwe release van zijn single 'Changes' te komen. Het wordt een gelimiteerde 7-inch, geperst op witte, heldere vinyl met twee nummers: 'Changes' uit zijn album 'Hunky Dory' (1971) en 'Kingdom Come' uit album 'Scary Monsters (And Super Creeps)' (1980).

Ook in ons land, waar in 2011 de eerste editie van Record Store Day plaatsvond, blijft het concept groeien en aan populariteit winnen.

David Bowie.
GETTY David Bowie.