Blues- en gospelzanger Wendell Holmes (71) overleden

In april besloten The Holmes Brothers te stoppen, omdat de gezondheid van Wendell het optreden niet meer toeliet.
kos In april besloten The Holmes Brothers te stoppen, omdat de gezondheid van Wendell het optreden niet meer toeliet.
Wendell Holmes, zanger en guitarist van The Holmes Brothers, is gisteren in zijn huis in Rosedale, Maryland overleden aan de gevolgen van een verhoogde bloeddruk in de longen. Dat meldt zijn platenmaatschappij Alligator Records. De zanger werd 71 jaar.

In april besloten The Holmes Brothers te stoppen, omdat de gezondheid van Wendell het optreden niet meer toeliet. Eerder dit jaar was ook drummer Willy 'Popsy' Dixon al overleden.

Van kerkkoor naar barband
Wendell en zijn oudere broer Sherman Holmes zongen al jong in het kerkkoor en verdienden jarenlang hun boterham met het spelen in barbands. Na een ontmoeting met drummer Dixon richtten ze eind jaren zeventig The Holmes Brothers op.

De drie tekenden in 1989 een contract bij Rounder Records. Vanaf dat moment nam hun carrière ook in Europa een vlucht. Hoewel ze sindsdien een dozijn albums maakten, waren ze vooral befaamd om hun live-optredens waarbij ze met een sobere begeleiding van gitaar, bas en drums, met hun drie doorleefde stemmen op indrukwekkende wijze hun eigen songs en die van anderen vertolkten.

Bekendste plaat
Hun bekendste plaat is het gospelalbum 'Jubilation', dat The Holmes Brothers in 1993 maakten. April 2014 verscheen hun meest recente album, Brotherhood. In september van hetzelfde jaar werd de groep nog geëerd met een National Endowment For The Arts National Heritage Fellowship, de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor folk- en traditionele musici.

Wendell Holmes laat een vrouw, twee dochters en drie kleinzoons achter. Sherman Holmes blijft muziek maken, maar onder een andere groepsnaam.