Belgische muziekindustrie groeit dankzij streaming én vinyl

THINKSTOCK
De Belgische muziekmarkt is in de eerste zes maanden van dit jaar met 5,8 procent aanzienlijk gegroeid, tot 49,59 miljoen euro. Zo meldt entertainmentdistributiekoepel BEA Music. De sector denkt dat streamingdiensten door hun grote aanbod ook de cd-markt positief beïnvloeden. Ook vinyl zat sterk in de lift.

Positief nieuws voor de cd. Volgens de koepel is er "voor het eerst in jaren" opnieuw een stijging van de cd-albums merkbaar. De omzet steeg van 26,8 miljoen naar 27,39 miljoen euro (+2,2 pct). 2014 was volgens de sector wel een rampjaar door het faillissement van de belangrijke distributeur Multi Media Services uit Herenthout en de sluiting van 80 verkooppunten.

Streaming
De opvallendste stijger is wel het streamingabonnement. De omzet ervan steeg van 7,43 miljoen naar 9,70 miljoen euro, goed voor 30,6 procent extra. Dat ging wel ten koste van de digitale download, die 4,6 procent terugviel tot 9,62 miljoen euro. "Een wereldwijde trend", luidt het bij de koepel.

Muziek ontdekken
Volgens de federatie versterken streaming en cd-verkoop elkaar. "Streamingdiensten bieden de consument een laagdrempelige manier om nieuwe muziek te ontdekken. Het is positief dat muziekliefhebbers terug bereid blijken om albums in huis te halen, vaak als een aanvulling op hun digitale collectie. Bovendien komt er nu een publiek in de winkel dat beter geïnformeerd is dan ooit", stelt Olivier Maeterlinck van BEA Music.

Ook opvallend is de stijging van de vinylplaatverkoop met maar liefst 47,1 procent tot 1,89 miljoen euro. "De vinylplaat blijft het als vintage- en verzamelobject goed doen en is goed voor bijna 4 procent van de totale muziekverkopen"", klinkt het nog.

Artiest Stan van Samang verkocht met 'Liefde Voor Publiek' het meeste albums. De best verkochte single is 'Uptown Funk! ' van Mark Ronson Feat. Bruno Mars.

'Streamingdiensten bieden de consument een laagdrempelige manier om nieuwe muziek te ontdekken'

Olivier Maeterlinck